Annons
Nyheter

Fotbollskurs med många skratt

Barn- och ungdomsfotbollsutvecklare från Västergötlands fotbollsförbund hade utbildning i Ulricehamn i helgen. Givande uppgifter, värdefull feedback och en enormt prestigefylld bowlingrunda hanns med.
Nyheter • Publicerad 22 mars 2011
Många skratt blev det mellan varven. Henrik Läckberg, i mitten, och Hans Albinsson, längst till vänster, kom med konstruktiv kritik som opponenter och hade inte långt till skratten.
Många skratt blev det mellan varven. Henrik Läckberg, i mitten, och Hans Albinsson, längst till vänster, kom med konstruktiv kritik som opponenter och hade inte långt till skratten.Foto: Labrini Stavrekas

– Albin hämtade du kameran?

– Ja, just det. Det var ju det jag skulle göra, svarar Hans Albinsson och tar sig för pannan.

Annons

– Du vet att det finns diagnos på sådana som dig?

Alla i rummet brister i skratt. Stämningen är rå men hjärtlig. I ett konferensrum på Nyboholms värdshus sitter barn- och ungdomsfotbollsutvecklare, BoUFU, och väntar på att dagens aktiviteter ska komma igång. De är på den årliga tredagarsutbildningen. En utbildning som i år hölls i Ulricehamn.

– Vi ska göra det så bra att det alltid ska hållas här i Ulricehamn i framtiden, säger Urban Svensson med ett leende.

Urban Svensson var ansvarig för utbildningen. Dan Mårtensson assisterade och de som deltog var spetsen i Västergötland. Ett gäng med stor kompetens som tog sig an olika utmaningar. För de var nämligen indelade i fyra olika grupper. Varje grupp hade en speciell uppgift på sin lott. Några i gänget blev exempelvis utfrågade av en journalist. I heta stolen skulle de bland annat vässa sina argument kring varför utslagning i tidig ålder inte är okej och om varför alla ska få spela lika mycket i ungdomslag. Andra fick hålla i ett lärande träningspass, förbereda en träff med ungdomsledare eller med föräldrar. Alla uppgifter filmades och opponenter fick sedan ge sin syn på om uppdraget var godkänt. Det rådde ingen tvekan om att dagarna var värdefulla och uppskattade.

– Idag är en riktigt bra dag. Jag känner att jag lärt mig och fått med mig saker. Erfarenhetsutbytet på en sån här utbildning är skitbra. Det är högt i tak och alla ger och tar, säger Hans Albinsson.

Henrik Läckberg håller med.

– Vi diskuterar mycket. Idéer och tankar föds och man vidgar sina vyer. Det här svetsar oss samman och det hjälper relationerna oss emellan. Man lär känna varandra på ett annat sätt.

Dagen avslutades med en minst sagt prestigefylld bowlingrunda. Och det fanns många vinnarskallar i gänget.

– Då frångår vi alla koncept, säger Urban Svensson och skrattar.

Är unikt på det sättet att det bara finns i Västergötlands fotbollsförbund och det startades som ett pilotprojekt 2002.

Barn- och ungdomsfotbollsutvecklarna kan bland annat komma ut i klubbar och hålla i en tematräning om önskemålet finns. De ger även tips och råd och är en länk mellan klubbarna och förbundet. De håller även i ledarutbildningar. Kort sagt kan man säga att de är ett bollplank för föreningarna.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons