Annons
Nyheter

Fotbollsgymnasiets tränare kritisk till ungdomsuttagningar

Det svenska U17-landslaget i fotboll gör succé vid VM i Förenade Arabemiraten. Fotbollsutbildaren Urban Svensson ser dock problem med landslagsuttagningar i unga år.
Nyheter • Publicerad 8 november 2013
Mirza Halvadzic och det svenska 17-årslandslaget för succé i VM. Med spelare som i allra största utsträckning är födda tidigt på året. Urban Svensson tycker att det är en fråga som borde diskuteras mer.
Mirza Halvadzic och det svenska 17-årslandslaget för succé i VM. Med spelare som i allra största utsträckning är födda tidigt på året. Urban Svensson tycker att det är en fråga som borde diskuteras mer.Foto: AP

Sverige tog brons i VM i fotboll för 17-åringar efter seger mot Argentina. Lagets matcher har sänts i TV och mästerskapet har i och med framgångarna fått stor mediauppmärksamhet. Spelarna, som just lämnat ungdomsåren, blir i ett slag stjärnor.

Urban Svensson, lärare på Tingsholmsgymnasiets fotbollsutbildning och expert i UT:s fotbollsradio Radio Uppstuds, är inte odelat positiv kring haussen.

Annons

– Det är inget fel i att dessa duktiga spelare får uppmärksamhet men det finns problem med att man tidigare och tidigare väljer ut spelare till elitläger och landslag i förbundets regi. Problemet är inte för de spelare som blir uttagna utan för dem som inte blir det. All statistik visar att det mest handlar om när på året du är född om du ska bli uttagen eller inte, säger Urban Svensson.

I den svenska truppen på 21 spelare som spelar VM nu är 81 procent födda första halvåret (1996) och 47 procent är födda första kvartalet. Bara nio procent är födda sista kvartalet, eller senare (det finns en spelare född 1997).

– Jag har kollat på det här under flera år och det ser likadant ut varje gång. Att vara snabb och stark ger stora resultateffekter i ungdomsidrott och som det är i dag gallrar vi ut många talanger som är födda sent på året. De är helt enkelt efter i den fysiska utvecklingen, säger Urban Svensson.

– Det gäller att inte vara född sista kvartalet, då är chanserna att få delta i en sådan här fest tyvärr minimal, fortsätter han.

Håller det här i sig även på seniornivå?

– Nej, lyckligtvis så jämnar det i stort sett ut sig. I A-landslaget är det oftast en jämn fördelning när på året spelarna är födda.

Är det för tidigt med 16-årslandslag, tycker du?

– Jag tycker att man kunde vänta ytterligare två år. Som det är nu är det viktigt att de som tar ut trupper och jobbar med spelarutveckling är medvetna om hur det ser ut. Det är jätteviktigt för alla ungdomsledare och föräldrar att ha kunskap om hur barn och ungdomar utvecklas så att uttagningar av lag inte spolierar spelarnas utveckling. De som är sent födda på året, deras tid kommer. Om de inte tröttnat.

Henrik Erickson
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons