Annons
Nyheter

Första SM-medaljen för Maria Svensson

LUlricehamn
För Maria Svensson från Ulricehamn är pistolskytte lika med meditation. Nu har hon skjutit till sig sin första SM-medalj, ett brons i fältskytte.
Nyheter • Publicerad 14 juli 2011
Maria Svensson håller i sin bronsmedalj som hon tog i pistol-SM.FOTO: Labrini Stavrekas
Maria Svensson håller i sin bronsmedalj som hon tog i pistol-SM.FOTO: Labrini StavrekasFoto: Labrini Stavrekas
Foto: 

Hon har deltagit i pistol-SM minst fem gånger tidigare. Vid de tillfällena har det inte blivit någon medalj. När årets mästerskap avgjordes i Göteborg slog hon dock till med ett brons i fältskytte.

– Alltid kul med medalj men det kom faktiskt som en överraskning. Fältskytte är egentligen inte min bästa gren, säger hon.

Annons

Maria visade prov på starka nerver och mental styrka när medaljen vanns i damklassen. Det blev nämligen särskjutning mellan henne och en annan tjej i kampen om tredjeplatsen. En särskjutning som avgjordes direkt, första SM-medaljen var därmed i hamn. En medalj som får en speciell plats i hemmet.

– Jag har en prishylla där jag har lagt olika medaljer och priser. Jag lägger väl in den här där också, säger hon och skrattar.

För Marias del, som lever efter mottot ”att träna som man tävlar” blev det inga direkta förberedelser inför mästerskapet. Själv tror hon inte på att stå och nöta skott uppe på skjutbanan i flera timmar. Inför SM hade hon med andra ord inte rört pistolen på ett tag.

– Mycket handlar om rutin och erfarenhet. Jag tränar max en timme i veckan kanske och jag tävlar egentligen inte ofta. Det ska sitta i ryggmärgen. De allra bästa i Sverige är lite äldre och det beror just på att erfarenheten är viktig.

– Man kan säga att jag har vilat mig i form och det funkade bevisligen.

Att gå sin egen väg och jobba mycket med det mentala har varit viktigt för Maria.

– Den mentala biten är jätteviktig.

Och rutin har hon hunnit samla på sig. Hon växte mer eller mindre upp på skjutbanan. Båda föräldrarna sköt när hon var liten så sporten har alltid varit en röd tråd i hennes liv.

– Jag har spelat mycket innebandy innan, ridit och dansat men skyttet är det enda jag inte behövt välja bort i mitt liv och det är jag tacksam för.

Pistolskyttet ser hon inte som någon sport egentligen. Det finns något annat som gör skyttet så speciellt.

Annons

– Jag mår bra av det. Skyttet är mitt välmående och är som meditation för mig. Skjutbanan känns som ett hem för mig. Man stänger ute allt annat när man står och skjuter. Allt är tyst, stilla, ingen bryr sig om vilka kläder du ha. De som deltar är i olika åldrar och kvinnorna är minst lika bra som killarna. Jag tävlar mest mot män och det är kul.

Återstår att se om det blir fler SM-medaljer i Marias prishylla. Med tanke på att man blir bättre och bättre för varje år man skjuter talar det mesta för att det kan bli fler.

– Så länge jag mår bra av det kommer jag att fortsätta.

Namn: Maria Svensson

Tävlar för: Ulricehamns Pistolklubb

Ålder: 33 år

Bor: I Ulricehamn

Började skjuta: När hon var 15 år

Om pistolen: Hon köpte den när hon fick licens som 18-åring

Labrini Stavrekas
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons