Annons
Nyheter

Först i mål är det som gäller

En av veckans mest omdiskuterade sporthändelser lokalt är om det är rätt eller fel av Markus Jönsson att ligga bakom Dan Moberg under större delen av Ulricehamnsloppet för att sedan spurta ned honom på upploppet.
Nyheter • Publicerad 18 februari 2011

Rätt i den bemärkelsen att Jönsson följer reglerna är det helt klart. Han var den åkare som snabbast tog sig runt de 42 kilometrarna och vann loppet. I masstart är det enkelt - först i mål vinner. Oavsett om åkaren legat fyra i en tätklunga under hela loppet och vägrat dra en endast meter är det han/hon som får segerkransen.

Ur en moralisk synvinkel förstår till viss jag hur det kan uppröra att se en åkare ligga bakom ryggen på den person som håller uppe farten och ser till att den jagande klungan bakom inte kommer ikapp. Om det var taktisk körning från Markus Jönssons sida - eller helt enkelt berodde på att han inte orkade dra några längre sträckor - vet jag inte. Lika lite vet jag vilka tankar som röde sig i Mobergs huvud under loppet. Skövdeåkaren kanske ville försöka skaka av sig Markus och slippa en spurtduell.

Annons

Eftersom taktik ingår i skidåkning och varje åkare vill få ett lopp som passar deras specialiteter bäst ska ingen skugga falla över Markus Jönsson. Moberg kunde ha slagit av på takten och låtit klungan kommit ikapp om han trodde det skulle gynna honom.

KFUM Ulricehamn åkte ner i trean. Efter en hel säsong där laget harvat i botten av tabellen var det ingen större överraskning. Tre serier på lika många år blev för snabb klättring i seriesystemet och nu får spelarna jobba för en ordentlig etablering i trean förrän klivet uppåt görs igen. En spännande fråga är vem som ska leda KFUM framöver. Ulf Holmström har signalerat att han gjort sitt som coach för killarna. En intressant lösning är att låta spelfördelaren Anders Willram testa ledarrollen. Med sin erfarenhet från spel i bland annat elitserien har han mycket att lära laget. Kombinerar han dessutom uppdraget med fortsatt aktivitet på planen och få hjälp av en rutinerad coach kan KFUM snart titta uppåt igen.

Carina Carlzon
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons