Annons

Favoriterna flög fram till dubbelseger

Favoriterna höll. Göteborgs BHC tog dubbla guld när regnet tog ett uppehåll lagom till beach-SM:s finaler på söndagseftermiddagen.
handboll • Publicerad 17 juni 2018 • Uppdaterad 18 juni 2018
Tuva Lundén var vass i finalen och var en starkt bidragande  orsak till att Göteborg tog hem segern.
Tuva Lundén var vass i finalen och var en starkt bidragande orsak till att Göteborg tog hem segern.Foto: Jonas Emtervall

På herrsidan hade Göteborg revansch att kräva efter finalförlusten mot Kävlinge i fjol.

Det satt hårt åt i den första halvleken, där göteborgarna efter en trög start kunde vända och vinna med knappa 15–14.

Annons

I andra halvlek följdes lagen åt till 4–4, men sedan ryckte Göteborg efter tre raka tvåpoängsmål från linjespelaren Henrik Dahlberg och kunde vinna komfortabelt med 13–6.

Dahlberg stod för 16 av Göteborgs 28 poäng, men det var storspelande målvakten August Elmberg som utsågs till bästa spelare i finalen.

– Väldigt skönt att vinna. Framför allt när vi förlorade väldigt snöpligt förra året. Vi spelar bra försvarsspel matchen igenom. Vi gör ganska lite poäng jämfört med vad vi brukar göra, men lyckas hålla nere Kävlinges poäng också, säger August Elmberg.

August Elmberg tog en flygtur efter finalsegern.
August Elmberg tog en flygtur efter finalsegern.Foto: Jonas Emtervall

Göteborgslaget är betydligt mer storvuxet än sin skånska motståndare, och betydelsen av det ska inte underskattas.

– Kävlinge får snurra lite mer och spela en mer teknisk beachhandboll. Vi utnyttjar vår storlek när vi slänger in japaner till vår linjespelare. I försvarspelet kan vi också skära passningsvägar och täcka ytor på ett annat sätt än de kan göra, säger August Elmberg.

På damsidan blev finalen jämnare. Beachspecialisterna i Göteborg, som i princip är ett svenskt juniorlandslag i klubblagsform, fick en tuff nöta att knäcka i form av Skara, elitserielag i traditionell handboll.

Lagen vann varsin halvlek och matchen fick avgöras i shoot out. Där missade Skara direkt och det blev avgörande, eftersom 16- och 17-åringarna i Göteborg var iskalla och radade upp tvåpoängsmål fram till seger med 9–6.

Stor segerorganisatör var Tuva Lundén, som var effektiviteten själv och gjorde mål på den ena 360-snurren efter den andra i finalen.

– Jag var så jäkla taggad och hade bra fokus i finalen. Det var jämnt och spännande. Vi kommer ju från olika delar av landet och tränar inte så ofta ihop hela laget, men det gick ju bra ändå, säger 17-åriga Tuva Lundén, som liksom flera av lagkamraterna kommer från Borlänge.

Hur firar ni guldet?

Annons

– Vi ska väl åka bil i fem timmar nu. Men vi får fira sen. Skitkul att vinna, helt sjukt.

Finalernas två bästa spelare passade också på att hylla KFUM Ulricehamns SM-arrangemang.

– Det har varit en härlig atmosfär och ett väldigt bra arrangemang. I går var det fantastiskt, när vi hade vädret med oss. Då får man också tillfälle att prata med folk som bara går förbi och undrar vad det är som pågår, säger August Elmberg.

– Jag tycker att det har varit jättebra. Det är bra omgivningar här. Nu var ju vädret lite så där i dag, men det är ju som det är. Jag kommer gärna tillbaka nästa år, säger Tuva Lundén när hon tagit skydd i det häftiga regn som utbröt direkt efter turneringens sista match.

Jonas EmtervallSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons