Annons

Falks tränare rasar efter petningen

Hanna Falk ratas från stafetten i ett stort mästerskap – igen. Och hennes tränare Niclas Grön är ordentligt uppretad efter beskedet.
– Det här var droppen, säger han.
längdskidor • Publicerad 16 februari 2018
Niclas Grön är uppriven efter att Hanna Falk återigen ratats från en mästerskapsstafett.
Niclas Grön är uppriven efter att Hanna Falk återigen ratats från en mästerskapsstafett.Foto: Alex Ljungdahl

När förbundskapten Rikard Grip på fredagsmorgonen släppte laguppställningen till lördagens stafett stod det klart att sprintfemman Hanna Falk liksom vid VM i fjol ratats till förmån för Anna Haag, som blev 32:a i sin enda OS-start så här långt.

En som reagerar kraftfullt på det beskedet är Hanna Falks tränare Niclas Grön. När UT når honom skräder han inte orden.

Annons

– Jag är förvånad och besviken. Man undrar ju vad som egentligen krävs för att hon ska få vara med. Hon är OS-femma på sprinten och tredje bästa svenska på tian i skejt. En stafettsträcka på fem kilometer, oavsett om det är klassiskt eller skejt, talar ännu mer till hennes fördel, säger Grön.

– Framför allt lider jag med Hanna. Det här hade ju varit en fruktansvärt stor chans för henne att få ta sin första mästerskapsmedalj. Men det känns tyvärr som att hon har ett minuskonto hos landslagsledningen.

Vad skulle det kunna bero på?

– Det är jättesvårt att förstå. Hanna är ju en extrem teamplayer, gör alltid jobbet och presterar bra. Men det var ju likadant på VM i fjol. Då hade hon en ännu bättre säsong bakom sig. Hon var näst bästa svenska bakom Kalla på distansloppen i världscupen och fyra på VM-sprinten, en tiondel från medalj. Ändå fick hon inte åka vare sig teamsprinten eller stafetten.

Kan hennes bakgrund som en tidigare ganska renodlad sprinter ligga henne i fatet?

– Nej, så oprofessionella kan inte ledarna vara. Hanna har åkt de tuffaste banorna i Kuusamo (Ruka) i Finland och varit topp 15 i både klassiskt och skejt. För några år sedan ramlade hon ibland i sprintloppen, men det har ju inte hänt på två år. Jag förstår inte, hon har gjort resultat gång på gång på gång, men ändå får hon inte åka.

– Allt det här gör ju att jag börjar leta orsaker. Ligger felet hos mig? Att jag är en tränare som inte ingår i landslaget, utan kommer utifrån och får henne att åka fort. Jag har aldrig gnält tidigare eftersom jag inte vill sätta Hanna i dålig dager. Men det här var droppen. Det blir för genomskinligt.

Niclas Grön berättar att han har pratat med Hanna Falk efter det tunga beskedet.

– Hon var besviken, ledsen och förstår ingenting.

Känns det här värre än i VM i fjol?

– Ja, jag tycker det. Det var stenhårt då också, men jag trodde aldrig att de skulle göra samma sak en gång till.

Jonas EmtervallSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons