Annons

Falk redo att åka stafett även på VM

Hanna Falk förde Sverige till en tredjeplats efter att ha grillat Tyskland och USA på sista stafettsträckan.– Jag är redo att köra vilken sträcka som helst på VM, säger Falk.
längdskidor • Publicerad 22 januari 2017
Hanna Falk, flankerad av Jessica Diggins, USA, och Sandra Ringwald, Tyskland, på sista stafettsträckan. Foto: Jonas Emtervall
Hanna Falk, flankerad av Jessica Diggins, USA, och Sandra Ringwald, Tyskland, på sista stafettsträckan. Foto: Jonas Emtervall

När sista stafettsträckan inleddes hade Norge 1 redan avgjort segerstriden och Marit Björgen kunde åka avslappnat längst fram.

Där bakom var det desto tätare, när Sverige, Norges andralag, Tyskland och USA gick ut tillsammans.

Annons

Norskan Kari Öyre Slind orkade trots att det gick långsamt de första 3,5 kilometrarna inte hänga med. Och när Hanna Falk till helgens största publikjubel provade ett ryck i backen ut ur stadion var det på vippen att även Sandra Ringwald och Jessica Diggins fick släppa. Men tyskan och amerikanskan jobbade sig i kapp på de mer lättåkta partierna och in på stadion var trion tillsammans igen.

På upploppet hade Ringwald det torraste spurtkrutet och var i mål två tiondelar före Falk, som höll Diggins bakom sig med samma marginal.

– Jag var väldigt pigg i benen, så det var jobbigt att ligga bakom och vila de första 3,5. Sen känner jag att jag har min styrka i utgången från stadion och ville försöka gå hårt och göra ett ryck. Det kostade väl lite på upploppet, men jag är glad att jag höll undan och att det blev en pallplats, säger Hanna Falk.

Vad tror du om dina stafettchanser till VM?

– Du får väl prata med ledarna egentligen, men är jag i bra slag tror jag att det är fullt möjligt.

Tror du att du stärkte aktierna i dag?

– Ingen aning. Jag är mest glad att jag fick chansen i dag. Det här var en ny situation för mig att bara få vara med och köra.

I VM-laget är Stina Nilsson mer eller mindre given på sistasträckan. Charlotte Kalla har också en självklar plats i laget och pålitliga Ida Ingemarsdotter är den troliga startkvinnan.

– Stina är ju ett starkt kort på en sista sträcka, men jag känner att jag kan åka klassiskt eller en tredjesträcka. Jag känner mig redo att åka vilken sträcka som helst, om de vill ha mig, säger Hanna Falk.

Den stora hemmafavoriten kan känna sig nöjd med de två dagarna på Lassalyckan. Hennes bästa distanslopp i karriären följdes upp med en tredjeplats i hennes livs första landslagsstafett. Det var för övrigt fjärde världscuphelgen i rad som Hanna Falk stod på prispallen.

Annons

– Jag har inte hunnit med att summera helgen än. Men det har varit helt fantastiskt att få uppleva det här. Jag känner mig väldigt tacksam för allt folk som har varit här.

Har du någon hälsning till alla som har hejat på dig?

– Det har varit så himla häftigt. Folk har stått ute i skogen i 15 till 20 led och alla har bara skrattat, varit glada och hejat. Redan när jag har gått upp och ätit frukost före klockan åtta har läktaren varit helt full. Man fattar knappt att det är sant. En stor eloge till alla.

– Nu får man väl vänta till 2019 innan man upplever det här igen.

Jonas EmtervallSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons