Annons
Nyheter

Erik Öhlund lämnar UOK

Senast i raden av löpare att lämna UOK är Erik Öhlund. Den landslagsmeriterade orienteraren kommer framöver att tävla för Göteborg-Majorna OK.
Nyheter • Publicerad 16 februari 2012
Erik Öhlund började orientera i UOK när han var i tioårsåldern. Fyra SM-silver och två brons är några av hans främsta prestationer i klubben.
Erik Öhlund började orientera i UOK när han var i tioårsåldern. Fyra SM-silver och två brons är några av hans främsta prestationer i klubben.Foto: Henrik Erickson

– Det är självklart ett stort tapp för klubben, säger Oskar Eklöf, elitansvarig i Ulricehamns orienteringsklubb.

Anledningen till det nya vägvalet från Öhlunds sida är att han vill fortsätta satsa på orientering och var med på högsta nivå, både individuellt och i stafett.

Annons

Sedan tidigare har Peter Arnesson och Mattias Niggli lämnat klubben på herrsidan och chanserna till topplaceringar i de stora stafetterna för UOK minskade därmed. Lägg till det att Eriks flickvän bor i Göteborg och att han jobbar i staden och därmed är det logistiskt enklare att få till träningar ihop med klubbkompisar.

Vid årsskiftet uttalade UOK att de största förhoppningarna framöver ligger på herrsidan, det var alltså före Erik Öhlunds klubbyte.

– Vår ambitionsnivå sjunker på grund av att Erik försvinner. Istället för topp 15 på Tiomila är en topp 50-placering mer realistisk nu, säger Oskar Eklöf.

Klubben har i och med Eriks klubbyte inte kvar någon löpare som kan slåss om SM-medaljer och UOK inriktar sig numera på att vara bästa förening i Västergötland.

I dagsläget består herrsidan i UOK av bland annat Oskar Svärd, Christian Arnesson, Erik Nilsson Simkovic, Nils Spetz och Björn Arnesson.

? Är Oskar Svärd nästa person att lämna klubben?

– Det vet jag ingenting om men jag hoppas att han stannar, säger Oskar Eklöf.

Klubbens främsta affischnamn under tio års tid, Simone Niggli, bytte till OK Tisaren i oktober. De tre danska landslagstjejerna Ida Bobach, Signe Klinting och Maja Alm hade vid den tidpunkten redan övergivit klubben. Den gyllene period som UOK hade under drygt ett decennium var över redan före Erik Öhlunds klubbyte men när han försvinner raderas också den sista kontaken med Sverigeeliten för klubben.

UT har förgäves sökte Erik Öhlund, som är på läger i Portugal med militärlandslaget, för en kommentar.

VM 2008: Sprint 38. Lång 18. Stafett 8.

EM 2008: Sprint 46. Lång 24. Stafett 6.

SM: 2010: Ultralång 2. 2008: Sprint 2. 2007: Stafett 3. 2005: Ultralång 2. 2001: Natt 3.

Elitserien: 2008: Tvåa totalt.

Övrigt: Ett silver i Junior-VM (stafett 2000). Två Junior-SM-guld (klassisk och natt 2000).

Källa: Orienteringsförbundet

Carina Carlzon
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons