Annons
Nyheter

Elofsson vill se längre anfall

Större ytterzoner är en förändring som genomförts till den här säsongen. Det gör att spelet i boxplay blir än viktigare, enligt UIF-tränaren Daniel Elofsson.
Nyheter • Publicerad 27 september 2014
Daniel Elofsson.
Daniel Elofsson.Foto: 

Inför det här spelåret har Daniel Elofsson tränaransvaret från start i UIF, han fick ta över mitt under förra säsongen när Pether Eriksson försvann från klubben.

Även om Elofssons namn är det som är nedtecknat när det gäller huvudtränare vill han lyfta fram att det är ett delat uppdrag tillsammans med Marcus Andersson.

Annons

Duon har bland annat fått ta ställning till hur UIF ska agera när ytterzonerna blivit större, blålinjerna har flyttats en och halv meter närmare mittlinjen. Tanken med förändringen från förbundets sida är att större ytterzoner ska ge offensivare hockey.

– Jag vet inte om det kommer att bli fler mål, tittar man på de inledande omgångarna i SHL har det inte blivit så men kanske kommer det vara större skillnad på vår nivå, säger Daniel Elofsson.

Elofsson jobbar utifrån tanken att det är viktigare att sätta boxplayspelet och spela 0–0 där än att peta i detaljer i powerplay i nuläget.

Först och främst vill han få bort så kallade onödiga tvåor i UIF, dra på sig utvisning i offensiv zon, och i boxplay ska de spelare som vågar täcka skott och ställa sig i vägen för pucken vara på isen. Nyckelordet är ändå rörlighet, för att freda en större yta krävs bättre rörelse hos spelarna.

– De större zonerna gör att vi siktar på längre anfallsspel och backarna måste vara rörligare i offensiv zon för att det ska lyckas. Mittzonen blir en transportsträcka och där ska det inte slås för många pass.

På de två återstående träningspassen inför onsdagens seriepremiär kommer det gnuggas extra på spel i numerärt underläge och överläge i Lassarinken.

Ytterligare en förändring den här säsongen är införandet av hybridicing. Om linjemannen bedömer att försvarande spelare kommer hinna först till pucken, ska icing dömas. Denna bedömning görs vid en tänkt linje vid tekningspunkterna i ytterzonen. I de fall det är omöjligt att avgöra vem som är först ska icing också dömas. Icingen ska bara vinkas av om linjemannen klart bedömer att anfallande spelare är först.

– Ärligt talat vet jag inte hur det kommer påverka spelet. Det har pratas om att lag kanske kommer att ha en spelare kvar vid offensiv blå för att chansspela.

Någon sådan taktik finns inte i UIF:s tänkta grundspel men Elofsson säger att det kan vara ett sätt att spela i slutet av matcherna om man jagar ett mål.

Ett glädjande besked gällande nyförvärvet Linus Drott har precis nått Elofsson. Drott har hittills bara varit tillgänglig varannan vecka på grund av skiftarbete men från och med kommande vecka arbetar han dagtid och kommer vara med på alla träningar.

Annons

– När han kommer ikapp med träningen blir han en riktigt fin förstärkning.

Linus Drott spelade för UIF under fem säsonger, 2012 lämnade han för spel med HC Dalen.

Carina Carlzon
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons