Annons
Nyheter

Ellinor har fastnat för hockey

Hon började inte spela hockey förrän hon var tio. Men redan nu är 14-åriga Ellinor Enblom så bra att hon är en del av Västergötlands distriktslag. Nyligen fick hon vara med och lyfta segerbucklan i Flickpucken.
Nyheter • Publicerad 15 januari 2015
Ellinor Enblom älskar hockey och har efter guldet i Flickpucken även fått smak på medaljer. "Jag tänker fortsätta satsa och vill bli så bra som möjligt", säger hon.
Ellinor Enblom älskar hockey och har efter guldet i Flickpucken även fått smak på medaljer. "Jag tänker fortsätta satsa och vill bli så bra som möjligt", säger hon.Foto: Jonas Emtervall
Ellinor Enblom med pokaler och medalj efter finalsegern i Västerås.
Ellinor Enblom med pokaler och medalj efter finalsegern i Västerås.Foto: 
Ellinor Enblom
Ellinor EnblomFoto: 
Guldmedaljen från Flickpucken i Västerås
Guldmedaljen från Flickpucken i VästeråsFoto: 

När UT besöker Ellinor Enblom är hon mitt mellan två matcher. Dagen innan har hon spelat bortamatch i Lidköping och om några timmar väntar en ny hockeyresa till Falköping.

Att matchandet är så intensivt gör henne inte någonting. Hockey är det roligaste hon vet.

Annons

– Jag och pappa kollade på lite matcher med HV71 när jag var mindre. Jag hade killkompisar som spelade hockey och jag var ganska killig när jag var liten, så då ville jag också prova på. Det var en cool och lite annorlunda sport, säger Ellinor Enblom.

Det är mindre än fem år sedan som hon äntrade isen på sitt livs första isträning med UIF. Innan dess hade hon knappt åkt skridskor.

– Det var jättesvårt. Jag spelade först med 00:orna som är lika gamla som mig och var kanske inte lika bra som dem, så jag fick fortsätta med 01:orna istället. Nu är jag ju minst lika bra som de andra i laget, säger Ellinor Enblom och skrattar.

– Jag ville verkligen, så jag kämpade.

Innan hon reste iväg med Västgötalaget till Flickpucken i Västerås hade hon bara spelat med killarna i UIF. Som ensam tjej blir det förstås en del utmaningar att lösa i hockeyvardagen.

– På Lassarinken har jag domarrummet, där Dina Zora, som är den andra tjejen i UIF, och jag alltid byter om. Annars får de andra ta på sig underställen, så kan jag också vara med och byta om. Det är väl ingen katastrof, det löser sig oftast.

– I tjejhockey får man ju inte tacklas på samma sätt, så det är klart att det är lite annorlunda att spela med Västergötland nu. Men jag tänker inte så mycket på det. Jag bara kör.

Efter en knapp 3–1-seger i premiärmatchen mot Västerås gick Västergötland fram som en ångvält i Flickpucken. I gruppspelet betades i tur och ordning Mariehamn (10–0), Södertälje (13–0) och SDE (6–0) av. I semifinalen – där SDE från Stockholm återigen stod för motståndet – gick det också lekande lätt när det blev seger med 9–0.

Väl i finalen väntade betydligt tuffare motstånd i form av finska TPS Åbo.

– De har vunnit vartenda år innan, men nu vann vi med 2–1, så det var ganska dramatiskt, säger Ellinor Enblom.

Annons

Segern i Flickpucken var en finfin skalp för Västergötland och dessutom ett bra genrep inför säsongens stora mål Stålbucklan, som är motsvarigheten till TV-pucken på flicksidan.

Där kommer UIF att representeras av både Ellinor Enblom och Dina Zora, som var med klubbens 02:or i Finland när Flickpucken spelades. Båda tjejerna ska redan i helgen på utvecklingscamp i Borås där bland andra Damkronornas tidigare lagkapten Erika Holst är instruktör.

Ellinor Enblom tänker fortsätta satsa på hockeyn så länge hon tycker att det lika roligt som nu.

– Jag vill bli så bra som möjligt. Och jag vill fortsätta med killarna så länge jag känner att jag klarar tacklingarna med dem. Det är tuffare att spela med dem, det är jobbigt och man får kämpa. Jag gillar det.

Vad säger du till andra tjejer som gillar hockey men tvekar lite?

– Jag tycker att man ska prova. Det står ju inte någonstans att hockey är en killsport. Varför ska inte tjejer få spela? Det är bara att köra, vara modig och våga, säger Ellinor Enblom.

Ellinor Enblom

Ålder: 14, fyller 15 i år

Bor: I villa i Ulricehamn

Familj: Mamma, pappa och systrarna Matilda, nio, Lillemor, tolv och Elin, 21.

Gör: Går i åttan på Stenbocksskolan

Intressen: Är även i fotbollsmålvakt i UIFK. Annars mest hänga med kompisar.

Position i laget: Back

Favoritlag: HV71

Styrkor på isen: "Jag är ganska snabb på skridskorna och bra på att täcka skott".

Kan förbättras: "Skottet. Jag behöver träna upp mitt slagskott så att jag kan göra mål från blå".

Läser: "Jag läser inte, bara på mobilen. Sms och sånt".

Lyssnar på: "På musik. Innan match är det kanske lite dunk. Annars mest pop, lite topplistan och så".

Tittar på: "Serier. Walking dead är den bästa".

Äter: Allt

Dricker: Äppeljuice

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons