Efter snöbristen: Bygdens största skidlopp ställs in

Ulricehamn/Tranemo ,
Fjolårets vinterhalvår bjöd på betydligt bättre förutsättningar för Västgötaloppet än i år. Nu är det klart att 2020 års upplaga ställs in.
Foto: Fabian Andersson
Fjolårets vinterhalvår bjöd på betydligt bättre förutsättningar för Västgötaloppet än i år. Nu är det klart att 2020 års upplaga ställs in.

Arrangörerna behöll hoppet in i det sista. Men den milda väderprognosen blev dödsdomen. Nu kastar både Västgötaloppet och Tranemo midnight ski marathon in handduken.

Med färre snödagar i Sjuhärad än på flera år är förutsättningarna för skidåkning i stort sett obefintliga. Spåren på Lassalyckan har varit stängda sedan mitten på januari och i Tranemo är enbart en 600 meter lång sträcka körbar.

Trots snöbristen har arrangörerna till såväl Västgötaloppet som Tranemo midnight ski marathon hållit fast vid förhoppningarna om tävlingar i trakten. Under fredagsförmiddagen kom dock beskeden. Båda arrangörerna meddelade på Facebook att de ställer in tävlingarna.

– Vi hoppades in i det sista, för även om det verkade helt osannolikt att det skulle komma natursnö räcker det med en liten köldknäpp för att vi ska kunna spruta snö, säger Fredrik Finnskog, tävlingsledare för Tranemo midnight ski marathon.

Någon kyla blev det aldrig. Väderprognosen visar snarare motsatsen och en hel del nederbörd finns att vänta de kommande dagarna. Trots att beslutet inte kom helt plötsligt var Finnskog besviken över att det inte blir något lopp den 19 februari.

– Det är väldigt tråkigt när vi lägger ned så mycket ideella krafter och det skapar mycket frustration bland skidåkare också. Många kanske tränar en hel försäsong för att köra lopp och så blir det ingenting av den satsningen, säger han.

Hur mycket intäkter förlorar ni på att loppet ställs in?

– Det vågar jag inte uttala mig om, men det är klart det inte är bra. Vi bygger vår verksamhet på att göra tävlingar, så det är såklart inte bra, men vi klarar det.

Fredagens besked till trots har Tranemo skidklubb inte gett upp hoppet om en sista tävling på våra breddgrader i år. Om klubben har vädergudarna på sin sida kan det bli ett DM i mars.

– Vi kommer inte gå ut med exakt datum än, men det vore jättehäftigt om det kunde bli av.

Västgötaloppet skulle ha gått av stapeln den 23 februari, efter att ha blivit framflyttat med drygt två veckor. På sin Facebooksida skriver de att alla som har anmält sig kommer få tillbaka sin anmälningsavgift.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ulricehamns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.