Annons
Nyheter

Dubbelspel gynnar Limmared

Studier på annan ort betyder inte längre självklart tack och hej till hemmalaget. Pontus Bertilsson och Gustav Kettil utnyttjar båda den nya möjligheten att spela i två föreningar under samma säsong.
Nyheter • Publicerad 10 april 2010
Dubbla skift. Gustav Kettil och Pontus Bertilsson försvarar Limmared i en träningsmatch mot Tvärred/Vegby. Båda två spelar även i ett annat lag på annan ort den här säsongen.Foto: 

När en fotbollsspelare flyttar till en större stad för högre studier innebär det ofta en nedtrappning av fotbollskarriären. Alternativet är ett byte till en förening i studentstaden. Sedan två år tillbaka finns en annan utväg. Den stavas dubbellicens och betyder att en spelare kan representera två olika klubbar under en och samma säsong.

– Regeln säger att det inte får vara pendlingsavstånd mellan de båda lagen spelaren spelar i. Annars är det fritt fram, säger Limmareds tränare Christian Dower.

Annons

När Pontus Bertilsson förra året flyttade till Halmstad för att läsa ekonomi på högskolan där lämnade han Limmareds IF för spel i Leikin. Han visste då inte om att möjligheten till dubbelspel fanns. Inför årets säsong heter klubben i Halland Lilla Kärrby. I Västergötland har han kommit hem till Limmared.

– Christian ringde och berättade hur det fungerar med dubbellicens och han frågade om jag ville hjälpa till i Limmared. Det kändes som ett lockande alternativ, säger Bertilsson.

Pontus tränar med Lilla Kärrby under veckorna och ansluter till Limmared när det är matchdags. Under försäsongen har han försökt vara med och träna de helger då det varit möjligt.

– Nackdelen är förstås att det inte går att träna ihop sig med laget hemma på samma sätt. Nu har vi bytt spelsystem också och det gör det extra jobbigt för mig, säger Bertilsson som från början var lite orolig att de andra i laget skulle tycka att han mest kom och tog en plats för någon.

– De tankarna fanns. Under försäsongen har jag inte märkt något sådant men hade jag känt att det var helt fel hade det aldrig fungerat att göra så här.

Mittbacken Gustav Kettil är den andre Limmaredsspelaren som pendlar och kör dubbla fotbollsskift. Kettil spelar förutom i Limmared även för Mossens BK i Göteborg.

– För mig känns det här som en övergångslösning. Det är första året jag pluggar och jag hade åkt hem en hel del till Limmared ändå. Just nu fungerar det bra, säger Kettil.

Att hålla kvar kompisgänget hemma är en av anledningarna att han nappade på Dowers erbjudande.

– Det och att det gick så bra för oss förra året, säger han.

Något snack om att han kommer in och tar en plats, utan att träna lika mycket med laget är inget han märkt av.

– Att folk kunde bli tjuriga på det här var något jag anade. Som tur är har jag inte märkt något varken i Mossen eller Limmared, säger Gustav Kettil.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons