Annons
Nyheter

De är mästare i fair play

Glada rop och armarna i luften var det som gällde när eleverna i klass 6A på Ulrikaskolan i går fick besked om att de vunnit Fair play trophy.
Nyheter • Publicerad 5 maj 2011
En resa till huvudstaden Stockholm hägrar för klass 6A på Ulrikaskolan efter segern i fair play trophy. Det rådande mobiltelefonförbudet i klassrummet hävdes till och med en kort stund för att eleverna skulle få berätta nyheten för sina föräldrar i går.
En resa till huvudstaden Stockholm hägrar för klass 6A på Ulrikaskolan efter segern i fair play trophy. Det rådande mobiltelefonförbudet i klassrummet hävdes till och med en kort stund för att eleverna skulle få berätta nyheten för sina föräldrar i går.Foto: Carina Carlzon

”Herregud, är det sant?”

”Jaaaa! Vi har vunnit!”

Annons

Det var överraskade och glada elever som jublade ikapp igår när PG Andersson från Svenska fotbollförbundet delade ut segerdiplom till de 26 eleverna i klassen strax för lunch. Det stora priset är en resa för hela klassen till Stockholm 5 juni för ett besök på Råsunda och träff med herrlandslaget som då tränar inför den viktiga EM-kvalmatchen mot Finland.

Ulrikaskolan kvalificerade sig till finalen i fair play trophy, som UT tidigare skrivit om, genom att vinna ett antal fotbollsmatcher men finalövningen hade inget med spel på planen att göra. Klassen sammanställde ett matchprogram där de kom med egna förslag på hur fotbollen ska utvecklas genom fair play.

– Vi har fokuserat på fair play på rasterna, i matsalen och klassrummet och sett utanför fotbollsplanen, det tror jag var avgörande för segern, säger läraren Ing–Gun Björkqvist.

Dessutom hade klassen gjort en intervju med före detta landslagsspelaren Victoria Sandell Svensson och den hyllades lite extra av fotbollförbundets representant.

– Vi jobbade ungefär i två veckor med vårt program, säger eleven Matilda Axelsson.

Matilda Axelsson tycker att hon och klasskamraterna lagt ned mycket tid på projektet och är väldigt nöjd med att de får åka till Stockholm om en knapp månad.

För läraren Ing-Gun Björkqvist har segern inneburit lite hemlighetsmakeri. Hon ville överraska eleverna och när de tidigare i veckan frågade henne hur det gått för klassen i finalen fick hon svara lite svävande.

– Jag sa att jag skickat iväg ett mejl men inte fått något svar ännu.

Fair Play betyder ärlig, schysst och hjälpsam – och är turneringens motto. I stället för gula och röda kort får spelarna i turneringen grönt kort om man uppträtt extra sportsligt.

Med Fair Play menar fotbollsförbundet att alla ska ta avstånd från fusk, våld och mobbing – inte bara på fotbollsplanen utan också i skolan och i umgänget med kompisarna.

Källa: Svenska fotbollförbundet.

Carina Carlzon
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons