Annons
Nyheter

Danspar årets idrottare

De tog steget upp i juniorklassen det här året. I hårdare konkurrens växte den unga duon Cajsa Weinemo och Matej Dujakovic ytterligare på dansgolvet och fick för första gången representera Sverige.
Nyheter • Publicerad 9 december 2011
Cajsa Weinemo och Matej Dujakovic är årets idrottare.
Cajsa Weinemo och Matej Dujakovic är årets idrottare.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie

Det lyckade dansåret som Cajsa Weinemo och Matej Dujakovic har bakom sig är inte särskilt oväntat för dem själva. Framgångarna på dansgolvet har följt paret sedan de började tävla tillsammans för tre år sedan.

– Vi inledde vår danskarriär med fem raka segrar i bugg, säger Matej Dujakovic.

Annons

Från den första tävlingen i Herrljunga för drygt tre år sedan har mycket hänt. I år har paret blivit tvåa i en världscuptävling för juniorer, tagit brons i nordiska mästerskapen för juniorer och bärgat ett brons i JSM. Trots alla pallplatser är det en tävling där de missade finalplatsen med minsta möjliga marginal som de håller som sin främsta prestation under året. När JEM avgjordes i Karlstad i slutet av september blev Cajsa och Matej åttonde par, de sju främsta fick dansa final.

– Det kändes väldigt bra under semifinalen och därför var det surt precis efteråt när vi fick reda på att vi inte gått till final, säger Cajsa.

Det lite distans till insatsen är de ändå väldigt nöjda med sin prestation i junior-EM och siktet är inställt på nästa års mästerskap. Duon ska dessutom göra allt för att kvalificera sig till JVM 2012.

– I år var vi reserver på hemmaplan, säger Matej.

Allra bäst har det i år gått i disciplinen boogie woogie som är en okoreograferad dans med några grundsteg. Improvisation är ett nyckelord i den dansen.

– Det är en rolig dans för publiken eftersom vi gör så kallade higlights under dansen, egna turer. Det händer mycket under den en och en halv minut som vi är på dansgolvet, säger Matej.

En hel del har också hänt under det här året för Cajsa och Matej. Motståndet på tävlingarna vässades till när de tog steget upp i juniorklassen men samtidigt höjde de sin egen nivå. En av parets styrkor är just att de presterar som bäst när det behövs som mest.

Hjälp med att utveckla sin dans och bli ännu bättre får duon från Mats Ivarsson, Karlstad. En gång i månaden kommer han till Ulricehamn för att träna dansarna i DK Buggie och Cajsa och Matej brukar få extra tid med Mats. Mats Ivarsson har under året även varit en av två förbundskaptener i Sverige. Mats kännedom om ulricehamnarnas kapacitet låg säkert bakom uttagningen till parets första läger med landslaget i februari. Därefter har det rullat på med fler landslagsläger.

– Det blir extra bra träning på lägren eftersom alla som är med är duktiga, säger Cajsa.

Danssportförbundet gör om sin landslagsorganisation inför nästa säsong och Cajsa och Matej får besked om de finns med i blågult 2012 efter årsskiftet. Före dess ska de visa upp sina kunskaper på hemmaplan. Idag är det Ulricabuggen i sporthallen. Det är bugg och lindy hop som gäller och paret siktar på en finalplats även om det inte är favoritdisciplinen som gäller.

Cajsa Weinemo

Ålder: 14 år.

Bor: I Ulricehamn.

Familj: Mamma, pappa och storebror.

Skola: Stenbocksskolan

Klubb: DK Buggie

Mål med dansen: Fortsätta utvecklas och nå final på JVM och JEM.

Roligast under året: EM i Karlstad.

Favoritmusik: 50-talsmusik

Styrka på dansgolvet: Bäst när det gäller.

Finns alltid i min tävlingsväska: Dansskorna

Tar jag med mig till en öde ö: Telefonen så jag kan ringa hem och lyssna på go musik.

Låten som får fart på dansen under festen: Party rock anthem med LMFAO

Matej Dujakovic

Ålder: 15 år.

Bor: I Ulricehamn.

Familj: Mamma, pappa och storasyster.

Skola: Stenbocksskolan.

Klubb: DK Buggie

Mål med dansen: Final på JVM.

Roligast under året: Allt runtomkring JEM.

Favoritmusik: Gammal musik från 50- och 60-talet.

Styrka på dansgolvet: Min utstrålning, det syns att jag har det roligt.

Finns alltid i min tävlingsväska: Skor, tävlingskläder och vattenflaska.

Tar jag med mig till en öde ö: Dansskorna och mitt tennisracket.

Låten som får fart på dansen under festen: We found love med Rihanna

Carina Carlzon
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons