Annons
Nyheter

Cedervärn tar ett läroår

Ny stad, ny skola men sporten är densamma. Emilie Cedervärn, UIF, ägnar sitt första seniorår åt att bygga för framtiden.
Nyheter • Publicerad 26 november 2011
Emilie Cedervärn började sin skidkarriär i Tvärreds IF.
Emilie Cedervärn började sin skidkarriär i Tvärreds IF.Foto: 
"Årets säsong är ett steg på vägen i en långsiktig plan." säger Emilie Cedervärn som inte jagar några topplaceringar i loppen den här vintern.
"Årets säsong är ett steg på vägen i en långsiktig plan." säger Emilie Cedervärn som inte jagar några topplaceringar i loppen den här vintern.Foto: Mikael Sepp

Säsongens första skidtävling avklarades i Bruksvallarna för en och en halv vecka sedan. Efter drygt 27 och en halv minut åkte Emilie i mål som 72:a i D21, tio kilometer fri stil.

– Det var väl inte mitt livs lopp, säger Emilie och skrattar efteråt.

Annons

Tanken med den här säsongen är inte att hon ska göra sitt livs lopp. Som förstaårssenior vill hon tävla så mycket som möjligt för att skaffa sig rutin och känna på motståndet i den, för henne, nya klassen. Ett motstånd som är betydligt tuffare än det hon mötte i D20 förra vintern.

Förutom erfarenhet samlar hon det här året också på fler träningstimmar. Ökad träningsdos och tuffare träning ska tillsammans med erfarenheten ge resultat, kanske redan nästa säsong.

– Gör jag ett lopp som jag är nöjd med i vinter räcker det. Då har jag något att ta med mig inför framtiden, säger Emilie.

Helt klart tänker sig Emilie en framtid inom skidåkningen. I höstas började hon på skidhögskolan i Falun, läser idrottstränarprogrammet. Fyra gemensamma träningar per vecka med de övriga åkarna på skolan, tränare och ett gym är de stora fördelarna med skidhögskolan. Därtill är Falun en ort med djupt rotat skidintresse med erfarenhet från tre världsmästerskap, 2015 är det dags för Falun att arrangera sitt fjärde skid-VM. En av de mest kända skidplatserna i Sverige, Lugnets skidstadion, finns där.

Lugnet har Emilie redan gjort sig bekant med men än så länge finns det bara en 75 meter kort snösträcka och därför blir det bilresa till Orsa under kommande helg för skidåkning på den två kilometers-slinga som finns där.

– Jag har åkt skidor i tunneln i Torsby och känner mig inte orolig för tekniken. Det har blivit fler pass på rullskskidorna istället.

Emilies främsta framgångar i skidspåren har hittills kommit i sprintsammanhang, med bland annat ett JSM-brons förra säsongen. Någon renodlad satsning på sprintdistansen blir det inte från hennes sida. Sträckan tio kilometer tror hon är något som kan passa henne bra, i framtiden, när uthållighet och styrka förbättrats.

– Jag märker på de tester jag genomfört under hösten att jag redan har blivit starkare.

Nästa kraftmätning med de övriga åkarna i D21-klassen blir i Gällivare den 3-4 december då första deltävlingen i Sverigecupen körs. Totalt innehåller cupen fyra deltävlingar och en av dem körs i Ulricehamn. Räkna med en laddade UIF-Emilie då.

Det blir inte bara Sverigecupen för Emilie, hon tänker också ställa upp i SM och några tävlingar i Skandinaviska cupen.

1. JSM-silver, sprint, 2010

2. JSM-brons, sprint, 2011

3. Andraplats i Falun, 15 km, 2011

4. SM-fyra i teamsprint med Hanna Falk, 2011

5. Andraplats, juniorcuptävling, sprint, 2011

Carina Carlzon
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons