Annons
Nyheter

Byggstart för modern konstsnöanläggning

I veckan kommer utrustningen - och i början av juni ska rören i jorden. När vintern kommer ska den toppmoderna konstsnöanläggningen sättas i drift.
Nyheter • Publicerad 27 maj 2010
Stefan Jalderyd ser den befintliga dammen vid skidstadion tömmas. Pumputrustningen ska anpassas till det nya systemet. Till vintern ska kapaciteten vara tre gånger större än i dag.
Stefan Jalderyd ser den befintliga dammen vid skidstadion tömmas. Pumputrustningen ska anpassas till det nya systemet. Till vintern ska kapaciteten vara tre gånger större än i dag.Foto: Henrik Erickson

Något av det sista som lades till den stora idrottssatsningen vid Lassalyckan var en helt ny konstanläggning. En investering i flermiljonersklassen för att säkra snötillgången på en 3,5-kilometersslinga.

I veckan kommer utrustningen som levereras från ett företag i Sunne och troligen blir det byggstart den 7 juni.

Annons

– Det är det datum som ser mest troligt ut i dagsläget, säger Stefan Jalderyd från Snösäkert och UIF skidor.

Skillnaden jämfört med dagens konstsnöanläggning märks främst på två punkter. Kapaciteten blir mycket större och då kanonerna kommer vara placerade ute i spåret slipper man köra ut snön med lastfordon.

– Att köra ut snön har både varit dyrt och tidskrävande. Här finns det mycket att spara, säger Jalderyd.

Rörsystemet kommer grävas ned bredvid spåret. Ungefär var 50:e meter kommer det finnas ett uttag för snökanon. När systemet är i full drift ska 28 kanoner kunna köras samtidigt.

– Kapaciteten blir ungefär tre gånger större än den vi har i dag. Vid optimala förhållanden räknar vi med fyra till fem dagar för att få hela slingan perfekt, säger Stefan Jalderyd.

Anläggningen kommer bli den mest påkostade för längdskidåkning i södra Sverige. Längdvännerna i Ulricehamn är förstås nöjda med att projektet klämdes in i Lassalyckanprojektet. En del andra, främst fotbollsföreträdare, är av åsikten att skidorna nu tar en del resurser från fotbollsanläggningen.

– Det var nog chansen vi hade. Jag tror det hade varit svårt att komma om några år och be om det här, säger Jalderyd.

Förutom konstsnöanläggningen är en stor del av skidinvesteringen en maskinhall för pistmaskinen. Den har fram tills nu stått i en för ändamålet dålig lokal.

– Jag tror vi gjorde åt 25 000 kilowattimmar el bara för värmefläkten som höll maskinen isfri under vintern som gick, säger Jalderyd.

Fotbollsanläggningen kommer ägas av kommunen och föreningarna, främst UIFK, kommer hyra in sig. Hur det hyresavtalet ska se ut är inte klart. Hur det blir med skidanläggningen, om även UIF-skidor och Snösäkert ska hyra in sig, är inte klart.

Annons

– Det ska skrivas ett avtal mellan Snösäkert och kommunen. Hur det kommer se ut vågar jag inte spekulera i. Vi lägger ned mycket arbete med spåren och det måste förstås räknas in på något sätt, säger Stefan Jalderyd.

3,5 kilometer kommer konstsnöspåret med nedgrävda rörledningar bli.

28 snökanoner ska som mest användas samtidigt.

50 meter är det mellan varje uttag för snökanon.

3 000 liter vatten i minuten är maxkapacitet (i dag 900 liter/minut).

1 ny vattendamm ska anläggas.

4-5 dagar ska det vid bra förhållanden ta att göra färdigt spåret.

7 juni är preliminär byggstart.

Konstsnöspåret kommer följa det nuvarande elljusspåret med det tillägget att det kommer gå ned och vända i kraftledningsgatan efter ungefär 1,5 kilometer.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons