Annons
Nyheter

Bogebanan redo för fest

Det är bråda dagar för SM-tävlingens banchef Oscar Folmanis. Ändå ser han avslappnad ut och tilltron till sina medarbetare och de senaste årens arbete kring klassiska Bogebanan verkar total. I veckan återstår bara en granskning av förbundsfolk sen är banan redo. Det ultimata vore lite regn på fredagen och sen vackert väder resten av helgen.
Nyheter • Publicerad 11 juni 2013
Josefin Larsson är enda hemmaåkare som ställer upp i SM till helgen.Arkivfoto: Leif Fjällström
Josefin Larsson är enda hemmaåkare som ställer upp i SM till helgen.Arkivfoto: Leif FjällströmFoto: 

När ni bygger banan, tänker ni er mest en tuff bana för åkarna eller mer ur publikens synvinkel?

– Det är en avvägning. Banan har blivit mycket mer publik nu, där alla befinner sig mitt i banan och från många ställen ser man nästan hela varvet. Vi har jobbat mycket med banan de senaste tre-fyra åren och en ny del finns nu. Till tävlingarna vässar vi hoppen lite men det går inte att göra alla helt nöjda, åkare och publik. Idag handlar banbyggande mycket om säkerhet. Där är det ju lite svårt med hopp och sen ska det vara mycket avåkningszoner och annat.

Annons

Vad blir avgörande i tävlingarna på Bogebanan?

– Våra hopp är inte så utslagsgivande förutom ”tförstrappan”kanske. Där har åkarna ett ruggigt gasutslag redan när de landar. Annars är det kurvorna som är avgörande där högst hastighet ur kurvan vinner.

Vad är åkarnas omdöme i allmänhet om banan?

– För några dagar sen hade vi 37 SM-åkare på plats som fick känna på banan. Det var enbart bra recensioner. De gillar helheten och att de får bra flyt längs hela banan. Deras känsla är att det är en öppen och säker bana.

Vad är förhoppningarna för helgens tävlingar?

– Att det ska vara en helg för hela familjen. Med en fartfylld tävling och i de stora hoppen kommer åkarna säkert tre-fyra meter upp i luften och det är häftigt för publiken, inte minst för de små. Är SM-åkarna på bra humör brukar de bjuda på lite show också.

Banlängd: 1650 meter

Varvtid: cirka 1.45 minuter

Snitthastighet: cirka 55km/h

Topphastighet: cirka 80km/h

Så avgörs SM-deltävlingen: På lördag körs kval och på söndag finalerna. Finalen består av två heat där resultaten sedan räknas ihop och en vinnare koras. Varje heat körs, för de två herrseniorklasserna, i 25 minuter plus två varv. Det vill säga att när ledaren varit ute i 25 minuter återstår två varv efter att han varvat. De två andra klasserna kör något kortare tid.

Tommy Johansson
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons