Fotboll: Målskyttet lossnade när ÅT vann måstematchen

Åsarp-Trädet gjorde sitt och fick lite hjälp av andra lag. Efter 4–2 mot IFK Skövde ligger vägen mot kval öppen. ”Vi får satsa stenhårt på det nu”, säger Marcus Blom.
fotboll • Publicerad 22 september 2018 • Uppdaterad 23 september 2018
Robin Andersson trycker in 2–0 en dryg halvtimme in i Åsarp-Trädets möte med IFK Skövde.Foto: Jonas Emtervall

Att Åsarp-Trädet tog tre poäng i det viktiga bottenmötet var sett till hela matchen helt i sin ordning. Men det blev onödigt spännande i den andra halvleken på Åsarps IP.

ÅT hade ryckt till sig en 2–0-ledning redan efter drygt en halvtimme av första halvlek.

Först fälldes Robin Andersson och fick straff. Olle Kalén satte dit den och bjöd några minuter senare tillbaka genom att spela fram Andersson till hans 2–0-mål från nära håll.

Tolv minuter in i andra halvlek kom trean när Calle Gustavsson kom fri, avslutade mellan benen på målvakten, och fick dra till bollen en extra gång för att den skulle gå över mållinjen.

3–0 och matchen kändes stängd. Men det var den inte.

– Jag tycker att det var ganska bra fart i första halvlek. Sen när vi får in 3–0 blir det ju automatiskt att vi backar hem lite, samtidigt som de trycker på. Sen blir det ju lite nervöst när de får ett mål och så snabbt ett till, säger Hällstadsfostrade mittbacken Marcus Blom.

3–1 kom i 69:e minuten på ett skott utifrån. Theo Hjalmarsson tyckte själv att han borde ha tagit det avslutet. 3–2-målet sju minuter senare borde han definitivt ha räddat. Skövdes skyttekung Amer Ibrahimovic sköt ur nästan ingen vinkel alls, men Hjalmarsson släppte in bollen vid första stolpen.

– Vi har tappat ledningar flera gånger tidigare och det sitter absolut i huvudet. Man får ändå försöka koppla bort det, ha huvudet med sig när man spelar och inte gå bort sig, säger Marcus Blom.

Slutkvarten såg ut att bli lång och jobbig för Åsarp-Trädet. Men Calle Gustavsson ville annorlunda. Ett par minuter efter reduceringen fälldes han när han hade fri gata mot bortamålet. Men det som såg ut som en solkar målchansutvisning resulterade inte ens i ett gult kort.

Frispark fick i alla fall Gustavsson – och den smekte han in vid bortre stolpen.

– Jäkligt viktigt att få det målet, det var skönt att döda matchen där. Jag tycker egentligen att vi var det bättre laget över hela planen, säger Marcus Blom.

bild 1/13

Själv var han en gigant i mittförsvaret tillsammans med Timmelebördige Robin Johansson. På ytterbacksplatserna gjorde Trädets Alexander Gustafsson och Olle Josefsson, 16-åringen från Kinnarp, ett stabilt jobb.

Positivt var också att alla tre anfallarna i ÅT:s startuppställning fick göra mål. Just målskyttet har ju varit lite av lagets akilleshäl tidigare under säsongen.

– Jätteviktigt. Det är rätt personer som gör målen. Och försvarsmässigt gör vi det jättebra i dag, säger ÅT-tränaren Peter Uvesten.

Med två matcher kvar ligger ÅT på den – i sammanhanget – åtråvärda negativa kvalplatsen, en poäng före Götene och tre poäng före Skövde och Haga.

– Vi åker till Trollhättan och försöker ta poäng nästa helg. Men sen vet vi ju att vi att vi har en rätt hyfsad sistamatch här hemma mot Haga. Den kommer att gälla mycket, säger Uvesten.