Annons
Nyheter
När Andreas Svensson på fredagseftermiddagen kastade sig över mållinjen vid USM i Borlänge gjorde han det som överlägsen vinnare. UIF:s tredje individuella USM-guld i historien.
Nyheter • Publicerad 19 februari 2010
ARKIVFOTO: Andreas Svensson är Sveriges bästa 15-åring på skidor. Det bevisade han med ett guld på USM i Borlänge.
ARKIVFOTO: Andreas Svensson är Sveriges bästa 15-åring på skidor. Det bevisade han med ett guld på USM i Borlänge.Foto: Mikael Sepp

Andreas Svensson har i flera år visat prov på stor talang. I dag, vid USM i Borlänge, tog han sin största skalp i karriären. Guld i H 15 i distansloppet över fem kilometer i klassisk stil, 15.2 sekunder före Axel Ekström från Garphyttan.

– Det var inte illa. Jag bara körde på så hårt det gick utan att tänka på någon placering. Att det skulle gå så bra var lite överraskande, säger Andreas.

Annons

Bara tre UIF-åkare har tidigare tagit medalj på USM, två av dem har var sitt guld. Dag Andersson var först ut 1979 och Hanna Falk vann sprinten 2005. Silver tog Hans Rapp 1985.

Andreas Svensson kämpade hem guldet i tuffast tänkbara före.

– Det har snöat från det att vi kom upp hit och under hela loppet kom det snö. De hade bara spårat upp ett spår och utanför det var det tio centimeter lössnö, säger han.

Inte svårt att köra om då?

– De andra fick flytta på sig, annars hade det tagit för mycket tid, säger Andreas.

I dag lördag är det ny medaljchans för UIF-talangen. Då avgörs sprinten.

– Det var den tävlingen jag på förhand trodde jag skulle ha störst chans i så det kan nog gå bra, säger Andreas.

Fyra UIF:are har nu tagit individuell medalj vid USM i längdskidor:

1979 - Dag Andersson, guld

1985 - Hans Rapp, silver

2005 - Hanna Falk, guld

2010 - Andreas Svensson, guld.

Maja Falk, Linda Sivermark och Frida Sivermark vann USM-stafetten 2009.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons