Annons
Nyheter

Allt klart för Vasaloppet

3000 liter blåbärssoppa väntar på åkarna vid Risberg.
– Vi får kanske göra mer ändå under loppet, säger Linda Axelsson Lindhamn.
Nyheter • Publicerad 5 mars 2011
Foto: Leif Fjellström

Under lördagen gör såväl åkare som arrangörer de sista förberedelserna inför det 87:e Vasaloppet. Längs spåret ser man många som testar glid eller fäste och serviceteamen rekar sina ställen inför den kommande drickalangningen.

Men det är även stor aktivitet vid de kontroller som åkarna kommer att passera under söndagen. I Risberg håller man på att göra färdigt blåbärssoppa till de cirka 12000 åkare som är på väg mot Mora.

Annons

– Vi gör ungefär 3000 liter till själva Vasaloppet och det är inte säkert att det kommer att räcka, utan vi får kanske göra mer under själva lopet, säger Linda Axelsson Lindhamn.

Förutom blåbärssoppa så bjuder man på sportdryck och bullar. De sistnämnda skall serveras i halvor och det tar förstås en stund att skära i sär 8 000 bullar för hand.

– Under hela Vasaloppsveckan så serverar vi ungefär 7 000 liter blåbärssoppa och 19 500 bullar, säger Linda Axelsson Lindhamn.

De som svarar för bemanningen av de olika kontrollerna är föreningar av skilda slag. Byalag, idrottsföreningar och hembygdsföreningar samlar sina medlemmar inför Vasaloppsveckan och det får inte bli för stort manfall om uppgiften skall lösas.

– Det är mycket jobb men är också en mycket nödvändig inkomstkälla för alla föreningarna. Utan Vasaloppet så skulle det bli mycket tufft att få verksamheten att gå runt.

Risberg och Evertsberg ligger i det område där man pratar älvdalska – ett för utomstående ett helt obegripligt språk. Linda Axelsson Lindhamn har en hälsning till UT:s läsare på älvdalska.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons