Annons
Nyheter

Allt klart för nya loppet

Ett omväxlande lopp i vacker natur. Men ett felsteg och du kan hamna i ån.
Nyheter • Publicerad 19 september 2013
Niklas och Patrik Bohman kommer inte att själva springa Jälmåloppet utan nöjer sig med att arrangera det.FOTO: Leif FjellströmFoto: 

På lördag är det premiär för Jälmåloppet, ett terränglopp runt Dalstorpssjön och där löparbröderna Patrik och Niklas Bohman till största delen håller i tävlingen.

– Vi har planerat sträckningen och hållit i en hel del av förberedelserna. Men det är Dalstorps IF som svarar för arrangemanget och som ställer upp med funktionärerna, säger Niklas Bohman.

Annons

Det finns två banlängder – 14 respektive 7 kilometer – och det är enbart det långa loppet som går runt sjön. För de som väljer att springa den kortare biten så blir det en runda ner åt Nittorpshållet innan man vänder tillbaka upp mot och in i samhället för att sedan springa tillbaka till Dalshov, där start och mål är beläget. Den långa banan har delar gemensamt med den korta men huvuddelen av sträckningen är runt Dalstorpssjön.

– Jälmåloppet är inte ett rent terränglopp utan det är ett mycket varierat underlag med asfalt, grus och stigar. Vi här även gjort nya stigar över stock och sten på vissa ställen, säger Niklas.

När löparna springer längs Jälmån så manas till en viss försiktighet.

– Tar man ett felsteg där så kan det lätt bli ett dopp i ån, säger Patrik glatt.

– Men vi tror nog att de flesta deltagarna kommer att uppskatta sträckningen och underlaget. Många kanske upptäcker att det är roligt att springa utanför asfalt och grus.

Det var i samband med ett besök hemma hos föräldrarna som Patrik och Niklas stack ut på en liten träningsrunda och valde då att springa på Jälmå–leden, vilken som namnet anger i stort följer Jälmån mellan Nittorp och Dalstorp.

– Vi tyckte båda att det var en mycket vacker natur och att det skulle kunna gå att göra ett bra lopp i den här terrängen, säger Patrik Bohman.

När sedan Kent Halldén, kassör i Dalstorps IF, pratade om att bredda verksamheten i föreningen så att det fanns något mer än fotboll, så slängde bröderna fram idén om ett terränglopp.

– Han gick igång på det direkt, drog ihop ett gäng som skall hjälpa till och nu så är det dags att genomföra det första Jälmåloppet, säger Niklas.

Några tips till deltagarna?

Annons

– Man kan inte dra på för fullt i början eftersom det är en mycket varierande terräng som kommer att ta på krafterna. Så se till att ni orkar de sista kilometrarna. Ni behöver inte fundera på underlaget utan kan springa i vilken typ av skor som helst.

Vem vinner?

– Erik Martinsson, ursprungligen från Ölsremma, vinner den långa banan och springer på strax under 55 minuter. Han kanske inte hade tänkt sig ett så snabbt lopp men nu får han den pressen på sig, säger Patrik.

Leif Fjellström
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons