Annons

Aggressiva ledare fick Vera, 16, att storma iväg i tårar

Efter slutsignalen sökte flera ledare upp 16-åriga domaren Vera Thor – som lämnade handbollsplanen gråtande.
Nu vill hon att fler ledare tänker sig för kring hur de behandlar ungdomsdomare.
– Ni ska föregå med gott exempel, säger hon.
Handboll • Publicerad 14 december 2023 • Uppdaterad 15 december 2023
Henrik Lindgren, klubbchef i KFUM Ulricehamn, berättar att de inte anmält ledaren i fråga.
Henrik Lindgren, klubbchef i KFUM Ulricehamn, berättar att de inte anmält ledaren i fråga.Foto: Jasmin Frljevic

Det var under ett handbollssammandrag i början av december som ungdomsdomaren Vera Thor lämnade planen gråtandes efter en match. Detta efter att en kvinnlig ledare för ett av de besökande lagen sökt upp henne efter slutsignalen.

– Spelarna i laget och ledaren var på mig och min domarkollega hela matchen, och även under matchen innan dess. Till slut rann bägaren över, säger den 16-åriga domaren från KFUM Ulricehamn.

Annons

Vera, som även hon spelar handboll, berättar att hon förstår känsloyttringarna under tiden som matchklockan tickar.

– Att intensiteten under matcher är hög, förstår jag. Efteråt ville jag inte lägga mitt fokus på henne utan bara tacka spelarna och ledarna och sedan gå hem.

– Men hon ville fortsätta att prata. Jag försökte förklara min bild av vissa domslut men hon ville inte ta till sig det och var passivt aggressiv i tonen. Jag försökte gå därifrån men då skrek hon efter mig att komma tillbaka.

Vera Thor spelar handboll själv och har förståelse för att man visar känslor under spelets gång. Arkivbild.
Vera Thor spelar handboll själv och har förståelse för att man visar känslor under spelets gång. Arkivbild.Foto: Emil Davidson

Det var det som fick 16-åringen att till slut lämna Sporthallen i tårar.

– Jag mådde inte alls bra och tyckte att det var skitjobbigt. Och jag är inte speciellt sugen att döma handboll igen.

Har du varit med om något liknande tidigare?

– Jag har dömt rätt mycket tidigare och spelar själv. Jag förstår att man kan bli irriterad och skriker till, det har jag all förståelse för. Men det som hände efter matchen var första gången jag varit med om något liknande. Klimatet är absolut hårt, men detta var första gången något sådant hände, säger Vera.

När hon var på väg att lämna Sporthallen letade klubbchefen Henrik Lindgren upp henne.

– På håll fick jag känslan att något gick åt skogen. Hon är normalt jättestark och fajtas mest av våra ungdomsspelare. Men nu knäppte det till och hon stormade ut.

Efteråt konfronterade Henrik Lindgren ledaren i fråga.

Annons

– Enligt henne var det inte mycket som hände. Några timmar senare ringde jag det andra lagets ledare, som också stod där med Vera, och fick till mig att orden inte var speciellt hårda. Däremot var tonen på gränsen till aggressiv, sade han, säger Lindgren.

Han har även varit i kontakt med förbundet men inte anmält händelsen.

– Jag har pratat med båda lagens ledare och med förbundet. Vi har däremot valt att inte anmäla det till de sistnämnda. Vi har dock gjort dem medvetna om händelsen. Men tröskeln för att anmäla vid nästa övertramp är betydligt lägre, oavsett vilket lag som kommer.

Henrik Lindgren är däremot kritisk till att närma sig ungdomsdomare efter en spelad match.

– Man ska inte gå fram och omringa en domare, den attityden är inte okej oavsett sport. Speciellt när det handlar om ungdomsidrott.

– Vi som förening vill belysa att detta inte är okej.

UT har utan framgång sökt ledaren i fråga. Däremot har vi varit i kontakt med den berörda klubbens domaransvarige.

– Jag har inte varit i kontakt med ledaren och planerar att tala med henne för att få en egen bild av situationen. Men generellt kan jag säga att vi jobbar aktivt med ledarna i vår förening kring hur man ska behandla domarna och även stötta dem.

– Domarna är viktiga för oss allihop inom handbollen och vi vet att de saknas på många ställen. Därför är det viktigt att vi värnar om dem.

Även om Vera Thor berättat att hon tappat suget att döma handbollsmatcher, så har hon inte stängt dörren helt.

Annons

– Jag kommer säkert ställa upp någon mer gång denna säsong när det behövs, för det behöver man göra i en förening. Men jag kommer inte att vara superpeppad på att göra det.

Har du en passning du vill skicka till ledarna som beter sig illa?

– Ni ska föregå med ett gott exempel. Vi gör alla misstag. Och det är bättre att peppa än att skälla ut en efter en match.

Henrik Lindgren berättar att han sett en positiv trend i hur klimatet på framförallt läktaren förändrats i samband med ungdomsmatcher.
Henrik Lindgren berättar att han sett en positiv trend i hur klimatet på framförallt läktaren förändrats i samband med ungdomsmatcher.Foto: Jasmin Frljevic
Jasmin FrljevicSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons