Annons
Nyheter

Sven har nått sitt julottemål

Det har blivit några julottor för kyrkoherde Sven Skullered. I lördags predikade han på sin 50:e i ordningen.
Nyheter • Publicerad 28 december 2010
Foto: Lars-Eric Bernvill
Sven Skullered har försökt variera sina 50 julottor så mycket han har kunnat. Men så klart har Jesus födelse varit i centrum alla juldagar.
Sven Skullered har försökt variera sina 50 julottor så mycket han har kunnat. Men så klart har Jesus födelse varit i centrum alla juldagar.Foto: Lars-Eric Bernvill

– Ja, det blev lite som ett mål för mig. Att jag gärna ville hålla 50 julottor, för att se om jag klarade av det, säger Sven Skullered efter lördagens predikan i Södra Vings kyrka

Betyder det att det inte blir några fler nu då, nu när du nått ditt mål?

Annons

– Det vet jag inte. Om jag blir tillfrågad så är det kanske inte omöjligt, men jag kanske inte kommer anstränga mig för att få hålla fler, om man säger så.

Sven Skullered är pensionerad kyrkoherde. De sista åren i tjänst gjorde han i Tynnered, Göteborg. Men sin farfars gård i Grovare har han som fritidsbostad och där tycker barn och barnbarn om att fira jul. Därför blev det naturligt att hålla den sista julottan i Södra Vings kyrka.

Vän av ordning konstaterar att för att kunna hålla 50 julottor, som i Svens fall, måste han ha blivit präst väldigt tidigt. 20 år gammal närmare bestämt.

– Jag hade läst teologi ett år på universitetet i Uppsala. På den tiden hölls det julottor i varje kyrka, vilket innebar att alla tillgängliga behövdes. Man får bara hålla i mässor efter att man blivit prästvigd, men för att bara predika, som det handlar om i en julotta, gick det bra för mig att hoppa in.

Men först fick han ansöka om tillstånd hos biskopen. Det gick bra.

Nu, konstaterar han, är julottorna inte lika vanliga längre. Nu blir midnattsmässorna allt mer populära. Kanske är det påvens direktsända midnattsmässa från Rom som påverkat oss svenska lite.

– Tiderna och sederna förändras.

Vad är det som är som är så speciellt med julottor?

– Det är en gammal svensk tradition som har rötter ända ner till bondesamhället då de hölls vid 4-5-tiden på morgnarna för att bönderna skulle hinna hem och mjölka. Det är speciellt. Det här med att åka släde till julottan tidigt på morgonen och så.

Och för dig personligen, vad är det som gör julottorna speciella?

Annons

– Att gå upp i mitt i natten, som man upplever det den här årstiden, och åka iväg på gudstjänst och möta Jesusbarnet och de som hyllar honom, precis som herdarna. Det är fint.

Namn: Sven Skullered

Ålder: 69 år

Bor: I Göteborg

Familj: Fru Anita, barn och barnbarn

Yrke: Pensionerad kyrkoherde

Fritid: Gården i Grovare, predikar lite grand, reser, umgås med barn och barnbarn.

Äter helst: Äter allt. Gärna vilt.

Dricker helst: Lättöl och julmust.

Senast lästa bok: Underbara dagar framför oss, en biografi över Olof Palme av Henrik Berggren

Senast sedda film: Jag ska se senaste Änglagårdsfilmen

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons