Annons
Nyheter

Surfar på landbacken

På bräda genom livet. För Alexander Draschnar handlar det mesta om longboard.
Nyheter • Publicerad 7 oktober 2014
Alexander Draschnar.
Alexander Draschnar.Foto: 
Foto: 

Han öppnar bagageutrymmet på sin bil och plockar fram en longboard. Ytterligare en bräda ligger under en hög med kartonger.

- Alltid bra att ha med sig. Man vet aldrig då det blir tillfälle att åka, säger han.

Annons

För bräda är något som han ägnar mycket tid åt. Dels åker han själv, dels arrangerar han tävlingar. Dessutom driver han tillsammans med en likasinnad ett företag med onlineförsäljning av longboard samt tillbehör.

Han började åka för sju år sedan. Han var alltså inte killen som åkte skateboard som barn. Troligen eftersom det inte var vanligt bland de kompisar han hade då.

Det var i 20-årsåldern som han började åka, inspirerad av andra åkare. När några bekanta föreslog att han skulle testa, tvekade han inte.

– Åkning ger mig en frihetskänsla. Det är som att surfa, fast på land då. Jakten efter nya utmaningar. Att bara komma lite närmare den där ultimata friheten, ju närmare man kommer desto mer uppfylld blir man.

Att hålla på med projekt var däremot något han började med redan i tidig ålder, berättar han. Redan i fyra-femårsåldern planerade han lekarna åt sig och sina kompisar.

– Jag ville först ha en story, ett sammanhang. För mig var det inte bara att börja leka. Istället planerade jag och tänkte ut de olika rollerna för deltagarna. Det roliga var att de gillade det, berättar han.

I skolan hamnade han gärna i centrum, exempelvis var han ofta aktiv på roliga timmen. Gillade uppmärksamhet. Men var samtidigt mån om sammanhållning och vi-känsla.

Redan då han var ett år skildes föräldrarna, vilket han tror kommit att prägla honom.

– Jag har fått ta ett ganska stort ansvar. Eller rättare sagt, man kanske får lära sig att stå på benen själv lite kvickare? Jag har inget att jämföra med, då jag inte vet hur det är att ha båda föräldrarna hemma. För min del har det fungerat rätt bra och jag har haft fördelen att kunna välja lite var jag ville bo.

På gymnasiet gick han naturvetenskapsprogrammet. Efter några år där insåg han att han hade utvecklat ett intresse för humaniora och samhällsfrågor.

Annons

– Jag älskar dokumentärer och vetenskap. Men inresset och nyfikenheten på människor överväger, säger han.

Så det blev fortsatta studier, nu på högskolan i Jönköping, där han läste medie- och kommunikationsvetenskap i tre år. Att jobba inom detta område är vad han vill ägna sig åt.

Förhoppningen är att lokalt i Ulricehamn kunna förena intresset för longboard med reklam och kommunikation.

– Stan lämpar sig väl för åkning, så det borde gå att hitta på något kul arrangemang, säger han.

Vi kommer att prata om den återkommande lådbilstävling i Ulricehamn som arrangerades för några år sedan.

- Kanske skulle det vara möjligt med något liknande, fast då med longboard? funderar Alexander Draschnar.

Att döma av hans hans blick, är hans hjärna redan i gång och brainstormar kring uppslaget.

Alexander Draschnar

Ålder: 30 år

Bor: Född och uppvuxen i Ulricehamn. Bor numera i Jönköping

Familj: Mamma, pappa och två syskon

Utbildning: Naturvetenskapliga programmet på Tingsholm. Har gått en treårig utbildning i medie- och kommunikationsvetenskap vid högskolan i Jönköping.

Jobb: Anställd sedan i våras vid Lager 157 som AD med uppgift bland annat att fota och formge kampanjmaterial. Har tidigare undervisat på högskola, startat ett eget företag, samt jobbat med reklam och kommunikation, bland annat på IPM i Ulricehamn.

Intressen: Åka longboard. Hockeybockey, fotografering, webbdesign.

Gör då jag är ledig: Jag är nästan aldrig ledig. Å andra sidan lever jag på några av mina hobbies.

Utmärkande egenskap: Nyfikenhet

Oanad talang: Hyfsat bra på att baka knäckebröd.

Drömmer om: Det jag tidigare drömde om är sådant jag ägnar mig åt nu.

Aktuell: Arrangerar tävlingar i longboard. Senast nu i september då en vi arrangerade en tävling med SM-status i Taberg.

Förebild: Den japanske forskaren och matematikern Dr. Michio Kaku som har en intressant världsåskådning. Gillar även författaren Douglas Adams. Och andra människor som har förmågan att se sin omvärld i ett utifrånperspektiv och med objektivitet. När man gör det så inser man också hur dumma och korkade många av mänsklighetens konflikter egentligen är.

Alexander Draschnar om...

kommunikation: Det är för mig ett väldigt intressant begrepp. Det finns inga givna svar. Det kan tyckas flummigt, men jag gillar det. Alla människor är olika och för att få den bästa kommunikationen så behöver man veta vem man snackar med. Man behöver lyssna. Ibland brukar jag säga att just lyssna faktiskt är den bästa kommunikationen. Det är först då man kan förstå och lära av varandra.

att åka longboard: Det får en att känna sig levande. Det är bara du och brädan just då. Fullt fokus. Kicken av att ha kontroll över en bräda i över 60 knyck är rätt häftig. Samtidigt är longbord en social sport, väldigt inkluderande. Longboard åker man oavsett bakgrund eller ålder.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons