Annons
Nyheter

Stickfantast som ska trappa ned

Hon har skjutit på pension länge nog. Nu säljer Berit Arvidsson, 75 år, sin garnbutik.
Nyheter • Publicerad 25 mars 2011
Berit Arvidsson.
Berit Arvidsson.Foto: Åsa Dahlberg

Berit Arvidsson har haft butiken Två gummor i snart 21 år. Hon är ursprungligen från Norra Unnaryd i Småland och började sin karriär som frisör. Stickning, virkning och broderi har mer varit en livslång hobby, något som hon hållit på med sedan barnsben.

När hon efter en skilsmässa mitt i livet tog sitt pick och pack och flyttade till Ulricehamn, växte sig drömmen om att skaffa egen butik extra stark.

Annons

– Jag njuter verkligen när jag går in i en garnbutik. Även om jag inte köper något. Det är själva känslan som finns där, förklarar hon.

Hon och frisörkollegan Carola Fritzson samlade kraft och mod och öppnade garnbutik i den källarlokal där pizzeria Palace nu huserar. Butiken finansierades med banklån och egen kraft.

– Jag tjatade nog på Carola. Ensam hade jag aldrig vågat öppna, säger Berit Arvidsson.

Sedan dess har butiken funnits i Ulricehamn även om den flyttade till sitt nuvarande läge på Storgatan för sju år sedan. Att ha butik har inneburit väldigt mycket glädje, men det har också många gånger varit tufft. Carola och Berit hade butiken i hop i 13 år, men när pensionen närmade sig ville Carola göra något annat så Berit tog över butiken själv.

– Jag var inte redo att sluta då. Nu är det annorlunda. Jag älskar att vara här men jag är trött, säger hon.

Inte så konstigt med tanke på att hon ensam sköter butiken. Över helgen är det visserligen stängt, men ofta finns det saker där hon behöver sköta ändå så som städning, beställningar och sortering. Två dagar räcker inte riktigt till längre för att hon ska vara utvilad när måndagen kommer.

Det är även svårt att ta semester när man är ensamföretagare med små marginaler.

– Jag har rätt många danskar som kommer hit och köper garn av mig på sommaren eller under vintersemestern. Det är mycket billigare för dem att handla här än hemma i Danmark.

Den roligaste aspekten av jobbet, förutom att ha förmånen att vistas bland garn i alla olika kulörer och material, är att få chansen att träffa människor som hon annars förmodligen inte skulle mött.

– Jag tycker om att prata, förstår du. Det i kombination med intresset för stickning - jag har aldrig tyckt att det varit tråkigt att gå till jobbet, säger hon.

Vad ska du göra som pensionär?

– Säg inte så. Vad gör andra pensionärer? Herre Gud - jag har ju mina stickor och broderier kvar.

Det här verkar vara en butik för damer - finns det män som stickar?

– Klart att det finns. Det finns många män som broderar. Fast de väljer kanske inte att skylta med det. Virkar finns det många som gör också. När OS- mössan kom till exempel.

Vad stickas mest?

– Mössor, sockar, halsdukar, vantar. Butiken är lite säsongsbetonad. Förra vintern var perfekt - lång och kall - då gick det åt mycket. Sommaren är mer lågsäsong.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons