Annons
Nyheter

Släkt och vänner firade Wadek, 90

Det var fullt av släkt och vänner i trädgården på Arrehagsvägen i Ulricehamn då Wadek Slonawski firade sin 90-årsdags i söndags.
Nyheter • Publicerad 3 juni 2014
Agneta Slonawski, Katja Slonawski, Leon Slonawski, Peter Slonawski, Wadek Slonawski, Helena Andersson, Stina Andersson och Lisa Andersson.Foto: 

– Vad jag har för förväntningar inför dagen?

Wadek Slonawski ser frågande på UT:s reporter.

Annons

– Att mina gäster ska trivas. Jag har trivts i 90 år! Nu är det deras tur. Jag är nöjd och belåten med mitt liv, till 110 procent, säger han.

Och nog såg det ut att bli en trivsam tillställning. Under partytälten var det dukat för cirka 70 gäster, buffématen fanns redo i det mobila uteköket, och som extra krydda bjöd en dragspelare på mingelmusik – allt medan kön av gratulanter ringlade hela vägen ut till entrén, där en polsk och en svensk flagga fladdrade i vinden.

I centrum stod – som sig bör – Wadek Slonawski. Det var om hans gripande livsöde som UT fick berätta i vintras. Det var en berättelse om hans upplevelser av andra världskrigets fasor, och om hur han som ung man fick komma till Sverige och Ulricehamn. Här har han stannat, bott och levt sedan dess.

Det har blivit ett liv som han känner djup tacksamhet över.

– Titta bara, säger han. Här står jag idag. Jag har släkt och goda vänner omkring mig. Jag har haft ett bra liv. Vem hade kunnat tro det, då jag kom till Sverige som lungsjuk för 70 år sedan?

Han delar gärna med sig av sin inställning till livet: Behandla andra människor på det sätt som du själv vill bli behandlad.

– Egentligen är det inte svårare än så. Dessutom, är det viktigt att tänka först, innan man säger vad man tycker.

Att tacksamheten kan smitta av sig märks under flera av de samtal som UT:s reporter har med gäster på födelsedagsfesten. ”Ödmjuk inför livet” samt ”en fantastisk människa” är några av beskrivningarna av Wadek som kommer fram.

Efter publiceringen i vintras var det många som hörde av sig med hälsningar, berättar ulricehamnaren Kristina Gradin, en av Wadeks vänner. I likhet med honom har hon sina rötter i Polen. Till Sverige kom hon för 26 år sedan. Kristina Gradin har känt Wadek under ett antal år och fanns med på festen i söndags.

– Efter artikeln skickade jag tidningen till flera av mina vänner, både i Sverige och i Polen, berättar hon.

Annons

– De hörde av sig och bad mig hälsa till Wadek, säger hon.

Wadek ansluter och berättar om sin glädje över de gäster som kommer. Han nickar mot en man som står borta vid ett av borden.

– Han har jag jobbat under många år med. Det betydde mycket för mig. Han blev som en far för mig, säger Wadek, med tårblanka ögon.

Det visar sig vara Jan-Olof Fherm, företagare i Blidsberg, som Wadek talar om. Jan-Olof bekräftar samarbetet och vänskapen med Wadek.

– Vi hade tillverkning i Polen. Wadek hjälpte oss i våra kontakter där, både språkligt och på annat sätt. Han är en verkligt god vän, och en fantastisk människa, säger han.

Christer Seldevall
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons