Annons
Nyheter

Polischefen ger ut kriminalroman

Ett medelålders par är försvunna från en stuga i Tvärredsskogarna. En ung man är misstänkt för att vara delaktig i deras försvinnande. Det är handlingen i polischefen Lena Matthijs kriminalroman.
Nyheter • Publicerad 18 februari 2011
Lena Matthijs.Foto: arkivfoto Pernilla Rudenwall Petrie

– Den som läser boken får en realistisk insyn i vad som händer i ett sådant här ärende. Det får man oftast inte andra sådana här böcker, säger Lena Matthijs om sin bok som hon just fått utgiven på så kallat eget förlag.

Boken, som heter Killing your darlings, började hon skriva på våren 2008 och var färdig förra våren. Då började arbetet med att försöka få ett förlag att ge ut den.

Annons

– Jag visste sedan tidigare att det är svårt att få en bok utgiven. Jag har kontakt med andra författare som har pratat om hur svårt det är. Jag försökte med fyra förlag, men de flesta förlag kräver att man har ett antal böcker på lut, ett förslag till en serie. Eller ett redan inarbetat namn. Så jag bestämde mig för att ge ut den själv.

– Att det tagit så lång tid att skriva färdigt boken beror på att jag avvaktat en dom från hovrätten. Min berättelse baserar sig på ett verkligt brott och jag ville veta hur det gick innan jag kunde avsluta min historia.

I mitten på januari kom det första exemplaret. När hon läst igenom den blev det ytterligare lite pill med texten.

– Man blir ju aldrig färdig. Till slut får man bestämma sig för att man är klar.

Nu finns den tillgänglig för allmänheten att köpa från internet. Kanske kommer den också att finnas i bokhandeln i Ulricehamn, men det är inget klart än.

– Jag ska gå dit och fråga om de har något intresse av att sälja den.

Kommer ulricehamnarna att känna igen sig i miljöerna?

– Den är lokal på det viset att den utspelar sig i ett fiktivt torp i skogarna runt Tvärred och Ulricehamns-, Borås- och Jönköpingspolisen är inblandade i utredningsarbetet.

Och nästa bok, vad kommer den att handla om?

– Den är nästan klar. Jag ville avsluta den första boken innan jag skrev färdigt den här. Jag skrev den under min tid i Malmö och nu ska jag flytta miljöerna och polisarbetet till Boråspolisen, men det är ju lätt gjort, det har jag ju redan i datorn. Och jag vet hur historian ska sluta så nu har jag bara hundra sidor kvar att skriva.

Annons

Hur känns det att ha gett ut en bok?

– Å, det är en speciell känsla. Jag är nervös för hur boken ska mottas men jag är lättad och fylld av positiva känslor. Jag hoppas att läsaren ska tycka att den är välskriven och intressant, men jag är ju ingen erfaren författare. Men det är väldigt roligt att skriva och roligt att ha fått ge ut en bok!

Från baksidan på Lenas bok:

Ett äldre par försvinner och det dröjer månader innan de saknas av någon. Hasse Nelander-Wein, chef för länskriminalen i Borås, får ärendet på sitt bord och efter ett par dagars sökande med hundar i skogarna i närområdet, växlar polisens fokus, från ett försvinnande till misstanke om brott. Ingen tror längre att paret håller sig undan frivilligt. En ung, vilsen man, blir tidigt intressant i polisutredningen och allt ser lätt ut inledningsvis. Dock kommer det som verkar vara den mest självklara sanningen, bara vara något vi vill att vi ska. Tillsammans med åklagaren Annie Rohdin sliter Hasse Nelander-Wein att nå fram till ett åtal, men utan döda kroppar, blir det inget mord.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons