Annons
Nyheter

Pelle är familjens kelgris

Kanske är bondkatten Pelle 18 år, eller 20. Familjen är inte helt säker. Däremot är familjemedlemmarna helt säkra på att han är speciell.
Nyheter • Publicerad 7 februari 2013
Charlotta, Pelle och Rebecka Nilsson kelar i köket i Gullered. FOTO: Pernilla Rudenwall Petrie
Charlotta, Pelle och Rebecka Nilsson kelar i köket i Gullered. FOTO: Pernilla Rudenwall PetrieFoto: 

När Rebecka ska göra nåt extra speciellt för Pelle så leker hon med honom. Än finns jaktinstinkten kvar hos katten men den yttrar sig mest genom att Pelle ligger och tittar på familjens marsvin.

Pelle bor hos Charlotta och Mikael Nilsson samt deras tre barn Madeleine, Gabriel och Rebecka. Pelle har ingen svans.

Annons

Det gör Pelle speciell så klart. Men det är inte det som gör att han är familjens ögonsten. Det är mer det att han är så social, att han är snäll och låter familjens barn leka med honom utan minsta tecken på protest, att han följer efter familjen är de går ut på promenad, att han helst vill sitta i knäet på Charlotta när hon tittar på tv, som gör honom säregen. Eller lägger sig mellan henne och tangentbordet till datorn när hon sitter med den i knäet.

– Pelle är en omplaceringskatt som vi hämtade i Borås hos Djurens vänner innan de var inblandade i alla skandaler. Vi vet inget om hans ursprung. Men jag tror att de flesta omplaceringskatter blir speciella. De verkar liksom tacksamma för sin nya familj, säger Charlotta.

När Pelle var ny hos familjen var han en hejare på att jaga möss i gårdens ladugård. Och det var också där det var tänkt att han skulle bo. Ganska snart visade Pelle att han hade andra planer. Trots att familjens hund ansåg att katter gjorde sig bäst högt uppe i träd, så spatserade Pelle in i köket med högburet huvud. Hunden fick snällt sätta sig bredvid och se på.

När Pelle kom till gården kastrerades han. Charlotta tror att det är därför att han behållit dragen från en typisk hankatt så tydligt. När andra hankatter drar sig in i husen när det kommer en strykarkatt så går Pelle ut och gör upp om reviret.

Fast nu sover han mest. Pelle börjar bli gammal. Mikael tror att han börjar bli senil. Han går ut genom verandadörren, runt huset och in genom ytterdörren två minuter senare. Men Charlotta tror bara att han har svårt att bestämma sig.

– Jag trodde att han skulle börja få ont. Men han verkar klara sig bra genom den förhållandevis ganska hårda behandlingen barnen utsätter hon för när de klär på honom mössor och halskragar.

Femåriga Rebecka bestämmer sig för att prova det där med halskrage. Pelle spinner sig igenom hela leken. Men när halskragen väl är av igen verkar Pelle få nog. Han sätter sig vid ytterdörren och väntar på att någon ska släppa ut honom. Utanför väntar familjens nyaste katt. Sex månader gamla honan Selma. Henne har Pelle lite svårt för. Hon är ganska jobbig, tycker han, hon vill gärna leka. Det vill inte Pelle. Han vill helst bara få vara i fred. Som det anstår en gammal kattman i hans ålder.

Ras: Svanslös bondkatt

Äter helst: Whiskas portionspåsar

Föredrar: Riktiga möss framför låtsas

Tycker om: Kattmynta! O, lyckliga den katt som får ligga i en kattmynta och dra sig.

Om sin höga ålder: Tur att det finns kattlåda när man inte orkar gå ut

Flyttade till Nilssons år 2000.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons