Annons
Nyheter

Norrsken lyste upp vinterhimlen

Natten mellan söndag och måndag skimrade ett norrsken över trakterna mellan Ulricehamn och Falköping.
Nyheter • Publicerad 8 januari 2015
Foto: Privat

En som fick uppleva detta naturfenomen var Peter Jogebrant, som bor i Solberga utanför Åsarp. Det var kring midnatt, natten till måndag som han under en promenad såg ett så kallat norrsken. Han lyckades även ta några bilder över himlafenomenet.

Det var ”väldigt vackert och magiskt”, skriver han i ett mejl till UT.

Annons

”Även om det inte varade lång stund så lyckades jag få till några bilder. Det var en härlig upplevelse då det var första gången som jag ser norrsken i verkligheten”.

Norrsken är relativt ovanligt i södra Sverige. Men det förekommer. Särskilt de år som solaktiviteten är hög. Det brukar inträffa ungefär vart elfte år, den så kallade solfläckscykeln. Dessa år ökar chansen att se norrsken i södra och mellersta Sverige.

Polarskenet uppstår på mycket hög höjd (över 100 km) och har alltså ingen direkt koppling till det vanliga vädret som utspelas under 10 km. Däremot kan solvinden, som genererar polarskenet, påverka vädret i rymden.

Eftersom solvinden består av elektriskt laddade partiklar bär den med sig ett elektromagnetiskt fält. Detta fält når jordytan och kan påverka och störa till exempel kraftöverföringen via elnätet och även TV- och radiosändningar.

I närheten av jordens poler kan man ibland skåda ett grönt, blått eller rött sken på himlen som ser ut som draperier, bågar eller strålar. Dessa polarsken bildas genom partikelstrålning från solen som vid kontakt med jordatmosfären initierar elektromagnetisk strålning (ljus).

Förekomsten av polarsken varierar i takt med solens aktivitet och är därför knutet till den så kallade solfläckcykeln, som är cirka elva år lång. Norr- och sydsken bidrar för övrigt till de höga temperaturerna i jonosfären, där skenet förekommer.

(Källa: SMHI)

Christer Seldevall
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons