Annons
Nyheter

Missionsorgeln har fått nytt hem

I söndags invigdes den, Kölaby kyrkas nya kor-rogel, ett arbete som krävt både tid och engagemang av församlingsborna.
Nyheter • Publicerad 27 mars 2014
Jodå, den funkar, konstaterar Karl-Åke Ekunger.
Jodå, den funkar, konstaterar Karl-Åke Ekunger.Foto: 
Kyrkofullmäktiges ordförande Karl-Åke Ekunger och församlingsbon Lars-Olof Andrén är glada för att orgeln är på plats.
Kyrkofullmäktiges ordförande Karl-Åke Ekunger och församlingsbon Lars-Olof Andrén är glada för att orgeln är på plats.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie
Kölaby kyrka.
Kölaby kyrka.Foto: 

När Trädets Missionsförsamling lade ner sin verksamhet såldes kyrkan. Kvar blev orgeln som skänktes till Svenska kyrkan i Trädet.

– Ja, Aina Johansson i Missionförsamlingen tyckte att orgeln skulle stanna kvar i Trädet, säger Lars-Olof Andrén, som är en av församlingsmedlemmarna som hjälpt till för att få orgeln på plats.

Annons

Helt lätt att flytta en orgel är det ju inte. Inte nog med att en orgel är stor och klumpig, man får inte flytta saker i en befintlig kyrka hur som helst heller. Kyrkofullmäktiges ordförande Karl-Åke Ekunger, berättar om hur det krävts tillstånd från Länsstyrelsen för att flytta den kyrkvärdsbänk som tidigare stod längst fram i koret.

– Vi hade bestämt oss för att orgeln skulle stå till höger i koret. Det blev ett nej på första ansökan från Länsstyrelsen. Bänken skulle stå där den stod.

Det gjorde att den nerplockade orgeln fick stuvas in i garaget i församlingshemmet. En ny, omformulerad ansökan skickades till Länsstyrelsen. Den gången blev det ja.

I början av december kom orgelbyggare Ernst Henrich Burgmann, från Skåne till Trädet och började montera upp den i kyrkan. Så nu står den där, orgeln som byggdes på John Grönvalls orgelbyggeri i Lilla Edet. Kölaby kyrka är ny den enda av Redvägs församlings åtta kyrkor som har två orglar. Kantorerna som brukar den är nöjda och glada. Det blir mindre spring genom kyrkan nu.

Och i söndags invigdes den med sång och musik. Pastoratets tre kantorer Ann-Louise Wingborn, Gullan Merhamre och Ann-Katrin Johansson sjöng och spelade allt från Åsa Jinder till Vivaldi och Bach. Orgelbyggaren var inbjuden, så också medlemmar från den numera nedlagda missionsförsamlingen.

– Det lät väldigt bra, är Lars-Olof Andrén och Karl-Åke Ekunger överens om.

? Nuvarande kyrka byggdes 1832-1836 efter ritningar av P G Friberg

? Orgeln byggdes 1867 av Erik Adolf Setterquist

? Kyrkan är byggd i empirestil

? Altartavlan är målad 1892

? Målerierna i fönstersmygar och sakristians tak gjordes 1934 av C O Swensson

Anette Westerlund
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons