Annons
Nyheter

Martha och Naomi har bytt USA mot Sverige

– Jag valde mellan tre olika länder i Europa. Schweiz fanns med som ett alternativ för att de har så god choklad där. Det blev Sverige istället, och här upptäckte jag Marabou, säger Naomi Endsley, utbytesstudent som varit i Sverige i ett halvår nu.
Nyheter • Publicerad 14 februari 2011
Naomi Endsley och Martha Sudermann planerar redan en återresa med sina familjer till Sverige nästa år. I juli har tjejerna varit här i ett år och åker då hem till USA igen.
Naomi Endsley och Martha Sudermann planerar redan en återresa med sina familjer till Sverige nästa år. I juli har tjejerna varit här i ett år och åker då hem till USA igen.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie

Nej, Naomi Endsley från norra Kalifornien, Folsom närmare bestämt, ångrar inte att det till slut blev Sverige som blev hennes val. Där hon bor, när hon inte är utbytesstudent i Ulricehamn med omnejd, är det ingen snö. Om sommaren har hon två gröna veckor, därefter är allt i naturen gult efter att ha torkat i värmen.

– Vi kom hit i slutet av juli och det var så grönt och fint. Jag ser fram emot den kommande sommaren när det grönskar igen.

Annons

Hon berättar om sin första kontakt med Sverige:

– När vi körde hem från Landvetter frågade jag om det här var motorvägen. I Kalifornien är jag van vid att ha fem filer bredvid varandra. Och ja, det var motorvägen. När vi nådde Grönahög förstod jag att jag verkligen åkt på motorvägen, för till Grönahög var det inte fråga om filer alls.

Martha Sudermann, som är den andra av Rotarys Ulricehamnsavdelnings två utbytesstudenter som just nu bor i Ulricehamnstrakten, kommer från svenskbygderna i Minnesota, Northfield, närmare bestämt, med 17 000 invånare. Inför sin Sverigeresa passade hon på att läsa lite svenska.

– Jag gick en kurs och har läst lite svenska böcker. Min farmor är från Norge och jag ville nog helst åka dit egentligen, men det gick inte att välja, så det blev Sverige istället.

Både Naomi och Martha går på Estetprogrammet på Tingsholm. I vintras var de med i Tingsholmskören och deras luciafirande. Det var en upplevelse konstaterar de:

– Vi firar inte lucia i USA, men det var en fin högtid. Hela firandet fram till jul var fantastiskt.

De syftar på advent, lucia och till sist – jul.

– I USA är det mer kommersiellt. Det mesta handlar om julklappar. Här hänger man upp julstjärnor i fönstren, tänder ett ljus varje söndag och firar advent – oavsett om man är religiös eller inte. Det är inte så kommersiellt, säger Martha.

På frågan om vad de gillar mest med Sverige svarar de att nog är människorna. Svenskarna kan vara lite blyga i början, men när man lär känna dem är de välkomnande. Sedan är det naturen så klart, även om Minnesota och Sverige har liknande väder. Hemifrån saknar de sina familjer. Naomi saknar sina husdjur, men konstaterar att hon kan gå till hunddagiset när som helst och kela med hundar. Martha saknar sina vänner och att känna sig bekant med miljöer, språket och kulturen.

– Men för varje negativ sak finns det en positiv som väger upp det hela, konstaterar Naomi.

Tjejerna om den svenska maten:

– Det är mycket potatis, men det är okej, säger Martha.

– Jag gillar typisk svensk mat, säger Naomi.

Tjejerna om svenska högtider:

– Jag gillade jul, säger Martha

– Ja. Det gjorde jag också. Det var liksom lite mer ”more is less” här än i USA, säger Naomi.

– Och jag gillade pepparkakorna, glöggen. Dessutom var det lite coolt att man firade jul, oavsett om man var religiös eller inte.

Ser fram emot just nu:

– Vi ska åka till Frankrike med Tingsholmskören. Det ska bli roligt. I juni-juli åker vi runt i Europa i 17 dagar med de andra Rotaryutbytesstudenterna. Det blir kul.

Det här tar tjejerna med sig tillbaka till staterna:

– En receptbok. Den ska innehålla både mat- och bakrecept, säger Martha.

– Vänskapen med svenskarna. Den hoppas jag kunna upprätthålla även när jag är hemma, säger Naomi.

Tjejerna saknar mest:

– Frukterna och grönsakerna från USA. Det finns så oerhört mycket att välja mellan där.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons