Annons
Nyheter

Lennart räknar med flyt

Själv blev han ikastad i en å och tvingades lära sig simma den hårda vägen. Men när nya badmästaren Lennart Jacobsson ska guida ulricehamnare till vattenvana blir det lite mildare metoder.
Nyheter • Publicerad 4 februari 2010
Lennart Jacobsson har alltid varit idrottsintresserad och uppskattar att hans jobb innebär både träning och socialt umgänge med besökarna.
Lennart Jacobsson har alltid varit idrottsintresserad och uppskattar att hans jobb innebär både träning och socialt umgänge med besökarna.Foto: Kajsa Kettil

– Jag vägrade först börja i simskola, men när jag var fem, sex år blev det så skämmigt att alla mina kompisar kunde simma men inte jag. Då kastade man i mig i ån och då hade jag inget val.

Först när en klasskamrat under en sommar hjälpt Lennart med simningen, ansåg han sig vara redo för simskolan.

Annons

I dag vet han bättre. För att någon, barn som vuxen, ska bli duktiga simmare krävs det vattenvana, det vill säga att personen inte är rädd för vatten utan vågar lita på att de flyter. Sedan sju år tillbaka är det hans jobb att hjälpa människor att uppnå de målen. Från villan utanför Gnosjö har han pendlat till både Värnamo och Smålandsstenar. På båda ställena arbetade han som badmästare, och har sedan dess erfarenhet av att leda vattengymnastik, simundervisning, att badvakta och livrädda. För två veckor sedan anställdes han som badmästare i Ulricehamns simhall.

– Jag har jobbat med annat innan men det här är det bästa jag har gjort. Simhallen är en naturlig träffpunkt och jag tycker om att umgås med människor och har lätt för att ta kontakt, säger Lennart Jacobsson.

Framför allt tilltalas han av känslan när en elev kommer över ett hinder och lär sig ett nytt moment. Den utvecklingen tröttnar han aldrig på, hävdar han.

– Det är jättekul att jobba med ungar i vatten, och kul att få se när de utvecklas blir bättre. Men det är nog en större utmaning för vuxna att lära sig simma.

Tidigare har Lennart Jacobsson bland annat arbetat inom bioenergi. Han hade ett eget företag som säljare av bland annat pelletsbrännare och solenergiplattor och reste från Karlstad i norr till Ystad i söder. Men det företag han jobbade för lade ner, och Lennart fick se sig om efter något nytt. Eftersom idrott och motion alltid varit ett stort intresse lockade arbetet i en simhall.

– Det är en trevlig och social miljö, och det betyder mycket, säger han.

Under tiden som säljare besökte han vid ett antal tillfällen Ulricehamn och kände alltså till staden en del när han sökte sin nuvarande tjänst. Nu funderar han på att skaffa en övernattningslägenhet för att slippa resa de sex milen hem till Gnosjö när han slutar arbeta sent på kvällen och börjar tidigt morgonen därpå.

När UT träffar Lennart håller han just på att avsluta ett träningspass i bassängen. Varje dag blir det ett eller två pass på mellan 500 och 1 000 meter. Inte heller på fritiden ligger han på latsidan. Länge ägnade han sig åt bågskytte och skytte. Nu hjälper han sin dotter med hennes hästar och sonen med motocrossträning. Och så jagar han.

– Jag är jägare ut i fingerspetsarna. Jag hade som mål sedan jag var fem år att jag skulle åka till Afrika och jaga. För ett och ett halvt år sedan åkte jag till Sydafrika och jagade buffel, zebra och vårtsvin. Jag har dem hemma på väggen nu, säger en nöjd Lennart.

Men hans största passion är familjens motorbåt, som ligger i sjön Bolmen. Så fort isen är borta planerar han att tillbringa så mycket tid där som möjligt. För där det finns vatten, där trivs Lennart.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons