Annons
Nyheter

Lars är tillbaka till där allting började

Från gatulangningsgruppen i Borås till skrivbordet i Ulricehamn.
– Oavsett var man jobbar som polis så hjälper man människor i nöd, säger Lars Birkhammar, nu kriminalinspektör på polisstationen i Ulricehamn.
Nyheter • Publicerad 12 oktober 2011
Lars Birkhammar.
Lars Birkhammar.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie

Det har varit intensiva år för ulricehamnaren Lars Birkhammar i gatulagningsgruppen i Borås. Det har inneburit långa arbetsdagar och långa skift.

– Det är snabba beslut som gäller när man jobbar med gatulangning. Det gäller att ligga bra till med informationen för att kunna slå till på några timmar, säger Lars Birkhammar.

Annons

Tio år i det tempot kan lätt bli för mycket. Därför beslöt sig Lars för att söka sig ett annat arbete. Det blev ett kriminalinspektörsjobb i Ulricehamn.

– Ska man börja om med ett nytt jobb är det bra att byta miljö också, annars ligger det kvar för mycket av det gamla. På ett litet ställe, som Ulricehamn, får man jobba med många olika saker och man hjälps åt på ett annat sätt än man gör på ett stort ställe, där det är mer specialiserat.

Så nu är det utredningar som gäller för Lars. Det kan handla om misshandel, vållande till kroppsskada, olaga hot, ofredande eller vårdslöshet i trafik. Inget är nytt för Lars, eftersom allt går i vartannat, konstaterar han. Och han är inte främmande för att dra på sig uniformen när det behövs. Lars tillhör en av de poliser i Västra Götaland som åker på så kallade högriskfotbollsmatcher och demonstrationer. I Sverige finns bara dessa specialutbildade poliser i Stockholms län, Skåne och Västra Götaland. Skåne och Västra Götaland backar upp varandra och när det bär iväg på en match är Lars basen i polisbussen.

– Jag har alltid växlat mellan uniform och civila kläder. Man får aldrig bli för fin för något jobb, säger han och ler.

När han berättar om händelser i jobbet minns han bland annat polismorden i Malexander 1999 när han låg på pass i skogen som prickskytt i fyra dagar i streck. Eller EU-toppmötet 2001 i Göteborg som spårade ur.

– Då var det krig.

Ända fram till 2005 jobbade han extra som ambulansförare.

– När jag körde ambulans tycktes allt hända under mina skift. Jag var till exempel med 1977 under Tuveraset, då sju personer dog. Fast då som militär. När det brann på hotell Stadt i Borås 1978 körde jag ambulans. Vid den händelsen dog 20 personer. Det var under en ambulansresa till akuten som jag kom i kontakt med en polis som tyckte att jag skulle söka mig till polisyrket.

Det var alltså inte pappa, som också arbetat som polis i Ulricehamn under sin yrkesverksamma tid, som inspirerade till yrkesvalet.

– Fast han har alltid stöttat mig. Och tack vare honom visste jag ju vad polisyrket innebar.

Annons

Så nu är alltså Lars tillbaka där allting började. 1983 började han som polis i Ulricehamn, som den ulricehamnare han i grunden är, trots att han numera har postadress Borås.

Och framtiden?

– Det är nog det här jag ska göra nu. Jobba med utredningsarbete. Det går att utveckla hur mycket som helst. Det finns nog ingen övre gräns.

Mer om Lars

Namn: Lars Birkhammar

Ålder: Född 1956

Bor: I Borås

Familj: Fru och fem barn

Yrke: Polis

Fritid: Skidor, fotboll, annan idrott, resor, snickrar väldigt mycket. Det behöver man göra när man har ett sådant här arbete. Man behöver få jobba med händerna och koppla bort hjärnan.

Äter helst: Husmanskost

Dricker helst: Vatten

Senast lästa bok: Läser just nu Infiltratören av Lasse Wierup

Senast sedda film: Pirates Caribbean 4

Lars om?

?hur man håller tröstlösheten i från sig:

– Du får inte gräva ner dig i varje människoöde. Man får se det som ett jobb och inte engagera sig för djupt. Gör inte du jobbet så gör någon annan det. Det gäller att hålla sig professionell. Och det gäller att ha klart för sig att man själv inte kan hjälpa alla, att man är flera om det. Det gäller att inte lägga ett för stort ansvar på sig själv.

? om att möta ungdomar i jobbet:

– Det klart det svider när man ser att unga tar fel beslut. Varje ung människa som börjar missbruka är ju säker på att just den ska vara den som klarar sig ifrån det där helskinnad. Men så är det inte. Ju längre de kommer in i missbrukarvärlden desto svårare blir det att ta sig därifrån. Och unga i dag glorifierar det här med narkotikamissbruk. Som vuxen gäller det att aldrig, aldrig vika ner sig. För narkotikabruk för bara med sig elände.

? uniformen:

– Folk reagerar olika på uniformer. En del blir provocerade av den så jag upplever att det är lättare att vara civilklädd i arbetet.

?otäcka saker i jobbet:

– En gång tog en missbrukare fel på mig och min bror och letade upp hans hus och satte en yxa i hans ytterdörr. Sedan jagade han brorsans hundar med sin yxa. Men jag upplever att om man är schysst mot dem man möter i jobbet får man samma schyssta sätt tillbaka. Det klart att jag fått lite sårskador under mina år i yrket.

? om att vara tillbaka i Ulricehamn:

– Jag har ju bott här i många år. Jag gillar den här stan.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons