Annons
Nyheter

Jonathan och Tobias tävlar i bygg

Jonathan Persson, Hössna, och Tobias Alexandersson från Dalstorp har lyckats kvalificera sig till Yrkes-SM för bygg och konstruktion i Göteborg. Det tar de med ro.
Nyheter • Publicerad 26 april 2010
Tobias AlexanderssonFoto: 
Jonathan PerssonFoto: 
Jonathan Persson från Hössna och Tobias Alexandersson från Dalstorp ska tävla i Yrkes-SM i Göteborg i maj. Det är deras lärare på Viskastrandsgymnasiet som tycker de är så pass bra att de kan tävla i sitt blivande yrke.Foto: 

– Vi bestämde inte själva att vi skulle vara med i en tävling. Det var vår lärare som anmälde oss, säger de.

Jonathan Persson och Tobias Alexandersson går sista året på Viskastrandsgymnasiets bygg- och anläggningsprogram i Borås. För några veckor sedan presenterade deras lärare en idé; två grupper i klassen skulle försöka kvalificera sig till Yrkes-SM i Göteborg.

Annons

Jonathan Persson är från Hössna och kommer från en familj där pappan äger en egen byggfirma. Att det skulle bli den branschen för Jonathan var självklart när det var dags för gymnasieval. När det sedan skulle väljas inriktning valde han plåtslagare.

– Jag har jobbat som snickare tidigare och tänkte att jag nog inte skulle lära mig så mycket mer på skolan. Det skulle jag däremot om jag valde plåtslageri. Det är dessutom jätteroligt när resultatet blir bra och det inte krånglar, säger han.

För Tobias Alexandersson, Dalstorp, var det konsten som avgjorde. Han valde mureri efter att ha prövat plankor.

– Sätta plattor är lite mer konst, säger han.

När det blev tävlingsdags fick de en ritning på det som skulle göras. Sedan var det bara att sätta igång. När det lilla huset med exempel på konstruktion, plattsättning, mureri och plåtslageri var färdigt kom tre domare från Byggnadsindustrins yrkesnämnd för att bedöma gruppens alster.

– Vi tog det lugnt. Vi gjorde bara så gott vi kunde och vi trodde inte att vi skulle gå vidare. Det fick vi reda på efteråt och då bjöd vår lärare på tårta. Byggnadsindustrins yrkesnämnd skickade också en.

Den 19-21 maj ska gruppen tävla på mässan i Göteborg. Går de vidare får de representera Sverige i Euroskills – motsvarande Yrkes-EM i Lissabon senare i år. Tobias och Jonathan tävlar både i lag och individuellt.

Namn: Tobias Alexandersson

Bor: I Borås

Ålder: Ska fylla 19 i december

Familj: Mamma, pappa, storebror och lillebror

Yrke: Blivande murare

Fritid: Jag spelar gitarr och är med i två band

Äter helst: Gärna utländsk mat, gärna mexikanskt

Dricker helst: En kall öl

Senast lästa bok: Tyskungen av Camilla Läckberg

Senast sedda film: The best game ever played.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons