Annons
Nyheter

John Lapidus drömmer om framtiden i bokform

Han hoppas hans bok blir kultförklarad.
Sverige 2017, nästan helt made in Murum.
Nyheter • Publicerad 24 september 2011
Författaren John Lapidus. Släkt på långt håll med en annan betydligt mer känd författare, Jens Lapidus, mannen bakom Snabba cash. ?Men vi har aldrig träffats, säger John.?
Författaren John Lapidus. Släkt på långt håll med en annan betydligt mer känd författare, Jens Lapidus, mannen bakom Snabba cash. ?Men vi har aldrig träffats, säger John.?Foto: Pernilla Rudenwall Petrie

John Lapidus, uppvuxen i bland annat Jönköping och Göteborg, började skriva på sin bok för nästan ett år sedan, vid sidan av sitt jobb som forskare på Handelshögskolan i Göteborg. Nästan hela boken är skriven på vinden i hans och hustruns torp i Murum. Den 12 oktober finns boken Sverige 2017 i bokhandeln.

– Det är en bok om solidaritet och en ganska hoppfull roman med visioner om framtiden. Tankarna går gärna till George Orwell när man pratar om böcker som handlar om framtiden, och det kan kännas lite mörkt och uppgivet.

Annons

Det är en bok i en helt ny genre, konstaterar han. Själv har han i alla fall aldrig läst någon hoppfull framtidsskildring

– Det hela började med att jag läste om skeenden i världen, som beskrevs på ett sätt som inte överensstämmer med min bild av verkligheten. Jag kände att jag ville uttrycka min frustration över detta på något sätt.

Han skrev den första boken, inspirerad av sina resor i Zimbabwe, och något år senare kom den andra boken, inspirerad av hans två år långa biståndsarbete i Nicaragua då även familjen var med. Båda böckerna hade ett politiskt budskap som tilltalar dem med hjärtat till vänster. Det har också den tredje boken som kommer om ett par veckor. Den här boken hoppas han mycket på.

– Jag har lärt mig mycket under åren, hur de stora förlagen jobbar, så nu har jag lyckats sälja tusen exemplar till de stora bokhandelskedjorna innan boken ens kommit ut, så det har börjat bra.

Förhoppningsvis ska boken ge hopp till dem som arbetar för solidaritet och jämlikhet i Sverige och världen.

– Solidaritetsfrågan och jämlikhetsfrågan är helt död i Sverige i dag. Och det saknas helt framtidsvisioner. Det har gjort att många känner sig uppgivna. Jag vill gärna stärka tanken att det går att förändra världen.

Han har börjat fundera på nästa bok. Kanske ska den inte vara explicit politisk som de andra böckerna, utan mer handla om en personligt färgad episod i hans liv. Men just nu ska vindsrummet i torpet få ta en lång vinterpaus från Johns skrivande. Familjen också.

– Nu har jag så mycket annat på gång, så jag måste ägna mig åt det.

Vad?

– Jag är lektör åt bibliotekstjänst. Det innebär att jag recenserar nya böcker och skriver om dem i deras bok om nyheter som kommer ut varannan vecka. Och sedan jobbar jag heltid med att forska i ekonomisk historia på Handels. Vi granskar företagskarteller, varför det var tillåtet förr.

Annons

En forskare med hjärtat åt vänster, krockar inte det lite med Handels andra utbildningsmål?

– Vi som forskar i ekonomisk historia har ett eget hus, säger han och ler.

Sverige 2017, kommer ut 12 oktober

Handlar om: Året är 2017. Håkan Juholt är statsminister. I Tyskland vill den nystartade Rörelsen införa ett samhällssystem som frigör tid och minskar kapitalets makt över människor och miljö. Nu föds samma tanke även i Sverige.

De modlösa

Handlingen utspelar sig i Nicaragua men handlar också om Sverige och svenskarna.

Missionärerna

Utspelar sig i Zimbabwe år 2000, en tid då landet är i hela världens fokus med turbulenta parlamentsval och uppmärksammade jordockupationer.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons