Annons
Nyheter

"Jag har en stark kropp – och en bra fru"

Han går upp mitt i natten för att köra bort snö när NCC ringer. Helge Ragnarsson, 82 år, i Bohestra, har inga planer på pension.
– Jag tar dagen som den kommer. En dag i taget, säger Helge Ragnarsson.
Nyheter • Publicerad 25 februari 2010
Helge Ragnarsson, 82 år, på väg upp på taket.
Helge Ragnarsson, 82 år, på väg upp på taket.Foto: 
Helge Ragnarsson, 82 år gammal men ung i kroppen.
Helge Ragnarsson, 82 år gammal men ung i kroppen.Foto: Åsa Dahlberg

Han tycker egentligen inte att snön är så där värst mycket att yvas över. Annat var det 1965 och på 1970-talet. Då kom det så mycket snö att de fick ploga sig ut från gården. Då hade de inte heller de maskiner till hjälp som de har i dag.

– Nä, då kom de ordentligt med snö, det går inte att jämföra, säger Helge Ragnarsson som tillbringat morgonen upp på taket till sitt boningshus för att få ned lite av de tyngsta snömassorna.

Annons

Runt boningshuset, ladugården och de andra maskinhallarna ligger berg av upplogad snö, och två plogbilar, en lastbil och en mindre grävmaskin står uppställda på gårdsplanen.

Helges Maskingrävning och Åkeri AB ägs numera till 50 procent av Helge själv och resten har hans två söner. Släktgården, som Helge köpte 1951, gav han däremot bort förra året och den tar nu hans söner hand om helt och hållet.

Helge Ragnarsson plogar själv vägsamfälligheterna i Grönahög, Ängabo, Gunnarsbo och Gästared och han har plogat snö i 47 år. Sedan hjälper han även sönerna att skotta för NCC när det behövs.

Men att gå upp mitt i natten för att ploga; det är ju inte direkt någon pensionärstillvaro?

– Nä, men jag mår bra av det. Så länge det är roligt håller jag på. Sen får jag nog säga att jag alltid har haft en stark kropp – och en bra fru. Det hjälper.

Även hustrun Siw stiger nämligen upp mitt i natten när NCC ringer, för att koka kaffe se till att Helge får matsäck med sig.

– Det är gott att kunna hjälpas åt, tycker jag. Och tur är nog att Helge kan arbeta annars skulle han klättra på väggarna, skrattar Siw.

Nu spenderar Helge det mesta av sin tid med att se efter gårdens maskinpark. Det blir helt enkelt mycket mekande.

– Jag har alltid varit intresserad av maskiner, tror jag, säger Helge.

Även här har Helge god hjälp av sin fru.

Annons

- Jodå, Siw hon är med. När det är någon mutter som sitter illa till brukar jag gå in och ropa på mor, säger Helge Ragnarsson.

Vad gör du på din fritid?

– Då mekar han, säger Siw.

– Jag är ju intresserad av jakt också, fast i år blev det inte så mycket jagat för hunden blev sparkad av en älg. Veterinären trodde inte han skulle klara sig men det har han gjort, säger Helge.

Sen har Helge Ragnarsson även en Volvolastbil från andra världskriget som han har byggt om själv till en gengasbil.

– Jag köpte den mest för att visa mina söner att det visst gick att åka i en bil som drivs med ved och kol. De trodde mig inte. Men nu tar jag mig en tur då och då.

Familj: Hustrun Siw och de vuxna barnen Lennart, Anita, Crister, Gunilla.

Ålder: 82

Yrke: Pensionär och entreprenör

Senast lästa bok: Reservdelar till Bobcat (liten grävmaskin)

Intressen: Jakt, snöröjning, maskiner

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons