Annons
Nyheter

Isak Josefsson satsar på jordbruk

Han tog studenten från Uddetorp i helgen och hoppas en dag att ta över sina föräldrars gård.
– Fast det dröjer ju ett tag till dess, flinar Isak Josefsson.
Nyheter • Publicerad 12 maj 2011
Dags att utfodra mjölkkorna. Isak får en puss.
Dags att utfodra mjölkkorna. Isak får en puss.Foto: Åsa Dahlberg
Isak Josefsson med en av ladugårdskatterna som precis kommit tillbaka efter att ha varit borta några veckor.
Isak Josefsson med en av ladugårdskatterna som precis kommit tillbaka efter att ha varit borta några veckor.Foto: Åsa Dahlberg

Isak har gått tre år på Uddetorps naturbruksgymnasium i Skara och som han säger plockat lite av varje när det gäller inriktning - lite maskinkunskap, lite växtodling och lite djurhållning. Lagom till studenten har han faktiskt också fått stipendium från Ekologiska lantbrukare i Skaraborg, för visat intresse för ekologiskt lantbruk. Tusen kronor och en helårsprenumeration på tidningen Ekologiskt lantbruk.

Isak Josefsson gjorde sin praktik på ett ekologiskt jordbruk och tycker väl att det egentligen inte är så väldigt stor skillnad på ekologiskt jordbruk och traditionellt.

Annons

– Det är mest tänket som är lite annorlunda - vad använder vi istället. Man använder ju inte konstgödsel, inte foder med genmodifierade grödor och bara preparat som är godkända för ekologiskt jordbruk, säger han.

Gmogrödor används inte heller på Härstorps gård, men ibland finns spår av dem även i den föda man här ger djuren. Att få sitt konventionella jordbruk ekologiskt kan ta ett par år beroende på vilket sorts jordbruk man har.

Är ekologiskt lantbruk något du ska satsa på?

– Mnja, jag vet inte riktigt. Jag har inte bestämt mig ännu, säger han.

Tiden på Uddetorps naturbruksgymnasium har varit lärorik och givande. Att det skulle bli någon form av naturbruksgymnasium stod klart ganska tidigt. Båda hans föräldrar har gått på Strömma så först funderade han på om han skulle bege sig dit, men bussförbindelserna till Uddetorp var bättre.

– Jag har bott på internat i veckorna och hemma på helgerna. Vi har haft en fritidsledare som ordnat en del fritidsaktiviteter, så det har varit bra, säger han.

Vad är det som varit bäst?

– Allt. Kompisarna. Lärarna. Fritiden. Egentligen har lektionerna varit bra också, men de har ju varit de tråkigaste ändå.

Hur som helst ska han jobba hemma på gården i sommar medan han söker jobb på annat håll.

– Jag har inte börjat söka ännu, men jag vill vara på ett ställe med både djur och växtodling så att jag får båda bitarna, säger han.

Han gillar musik. Galenskaparna, Björn Söderström, Robban Broberg...

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons