Annons
Nyheter

Högtidlig luciakröning på torget

I söndags kröntes för första gången en framlottad lucia på Stora torget i Ulricehamn. – Men det har blivit lite för stort fokus på mig, säger Fanny Sävenek som går längst fram i luciatåget i år.
Nyheter • Publicerad 13 december 2011
Några minuter före Ulricehamnsbygdens luciafölje gjorde entré på Rådhusets trappa var det tomt på torget. Några minuter senare var det så trångt att knappt gick att ta sig fram. Var du där? Gå in på UT:s Facebooksida och tagga dig! FOTO: Pernilla Rudenwall Petrie
Några minuter före Ulricehamnsbygdens luciafölje gjorde entré på Rådhusets trappa var det tomt på torget. Några minuter senare var det så trångt att knappt gick att ta sig fram. Var du där? Gå in på UT:s Facebooksida och tagga dig! FOTO: Pernilla Rudenwall PetrieFoto: Pernilla Rudenwall Petrie

Lions Ulricehamnsklubb har fått mycket uppmärksamhet för sin framlottade lucia i år. Fanny Sävenek, som fick lucialotten, har fått prata med många rikstäckande kvällstidningar om det:

– Det är jätteroligt med nationell uppmärksamhet, men det är lite jobbigt att det har blivit så fokuserat på mig. Det oschysst mot de andra, tycker jag.

Annons

Göran Tjäder, Lions president, pratade också lite om årets förändring som inte bara innefattar en lottad lucia, utan också det faktum att två killar ingår i följet.

– Det krävs varsamhet när man ska ändra på en lång tradition, sade han i sitt tal till den stora publiken som kommit för att se och höra årets luciatåg från Rådhusets trappa.

Ulricehamnsbygdens lucia gör i år cirka 100 framträdanden. Det är ungefär så det brukar vara. Luciaverksamheten är en viktig inkomstkälla för Lions vars uppgift är att hjälpa behövande nationellt och internationellt. Men de hjälper också till på det lokala planet.

– Vi får många propåer från olika håll i samhället. Det finns bland annat en familj i trakten som sitter utan ström i jul. Det kan vi inte hjälpa dem med, men vi kan i alla fall se till att de får mat på bordet, sade Göran Tjäder till luciabesökarna.

Simon Klaesson, Peter Sader, Therese Brolin, Julia Persson, Rebecka Nilsson, Fanny Sävenek och Amanda Karlsson har gjort ungefär hälften av sina framträdanden så här långt. Kröningen på Rådhusets trapp var en av milstolparna i deras framträdanden:

– Kyrkokonserterna och det här är det vi varit mest nervösa inför, annars sitter allt nu. Sångtexterna behöver vi knappast tänka på längre, det bara flyter. Men det har varit kul! Det har gått jättebra och vi har fått så mycket tillbaka.

Idag är det luciadagen och då har luciatåget det lite hett om öronen.

– Ja, det är upp tidigt och sedan är det företagsbesök i stort sett hela dagen.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons