Annons
Nyheter

Hjärtstartaren, Göran och David räddade Svennis

Han mådde inte riktigt bra när han ätit frukost den där dagen i slutet av oktober, Svennis Johansson, på LH-tryck i Ulricehamn. Men eftersom han behandlas för lungcancer trodde han kanske att det var cellgifterna som spökade.
Nyheter • Publicerad 9 november 2013
Svennis Johansson, i mitten, är fortfarande trött efter hjärtinfarkten och öm i brösttrakten där hjärtmassagen skedde. Göran Larsson, till vänster, och David Molarin, till höger, är tacksamma för att de kunde hjälpa till när Svennis hjärta stannade.
Svennis Johansson, i mitten, är fortfarande trött efter hjärtinfarkten och öm i brösttrakten där hjärtmassagen skedde. Göran Larsson, till vänster, och David Molarin, till höger, är tacksamma för att de kunde hjälpa till när Svennis hjärta stannade.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie

I närheten fanns jobbarkompisarna Göran Larsson, som jobbat ihop med Svennis i 40 år, samt den lite yngre David Molarin, som hjälptes åt att hålla ett extra öga på Svennis. Det började närma sig lunch och Göran skulle precis avsluta det han höll på med för att köra hem sjuklingen.

Plötsligt ligger Svennis på golvet.

Annons

Den som först upptäckte Svennis på golvet skrek ”ring ambulansen”, David sprang fram till Svennis och började med hjärt- och lungräddning, som han lärt sig under hjärtstartarkursen i april. Han konstaterade att Svennis inte andades och inte hade någon puls.

Tiden stannade och tryckeriet blev tyst. Nu stod ett liv på spel. ”Det är bättre att göra någonting än ingenting, de första tre minuterna är avgörande” upprepade David tyst för sig själv och började med hjärtkompressioner och inblåsningar.

David hann med ett par inblåsningar innan Göran var på plats med hjärtstartaren på golvet bredvid sig. Svennis kläder klipptes upp efter att ordet ”sax” vrålats ut i tryckeriet. Det fanns en i hjärtstartaren, men den missades i tumultet. Så fort maskinen var ansluten via två stora klisterlappar på Svennis kropp, talade den om vad David och Göran skulle göra. Det tog ungefär 30 sekunder. Maskinen meddelade att kroppen behövde elchocker, Svennis hann få totalt två innan ambulansen kom till platsen, i kombination med Görans inblåsningar och hjärtkompressioner. Ju längre tiden gick, desto hårdare meddelade maskinen att Göran skulle trycka när han gav kompressioner. Kompressioner innebär att man trycker ner bröstkorgen cirka fem till sex centimeter med raka armar. Det var oerhört tungt och Göran tänkte vid något tillfälle att nu måste ambulansen komma, ”för jag vet inte hur länge till jag orkar”.

Vid något tillfälle verkade Svennis komma tillbaka, men föll bort lika fort igen. När ambulansmännen tagit över kickade Svennis hjärta igång och han minns själv att han vaknade med huvudet fastspänt på ambulansbåren i LH-trycks entré. Vad hade hänt?

Sedan gick det fort till sjukhuset i Borås. Lika snabbt blev han opererad för den hjärtinfarkt som drabbat honom. Ganska exakt klockan 12 blev han hämtad i Ulricehamn. Strax efter klockan 15 var han uppe på avdelningen i sjukhuset och jobbarkompisarna kunde åka in med kläder och glasögon till en nyopererad och vaken Svennis.

Kvar på tryckeriet fanns Göran och David. Uppskakade. Ordentligt. Hade de gjort rätt? Vad hade egentligen hänt? David stannade kvar ett par timmar, sedan åkte han hem och vilade sig en stund. Göran jobbade klart och på kvällen drog han en lättnadens suck. Det hade ju gått bra!

Idag, några veckor senare, är de evigt tacksamma för utbildningen de gick gå tidigare i år, genom projektet Hjärtsäkert Ulricehamn, och att det fanns en hjärtstartare på plats på LH-tryck.

– Jag bara hoppas att det finns en sådan i närheten och någon som kan använda den, om det skulle drabba mig en gång.

Detsamma tycker Göran. Ett hjärtstopp kan drabba vem som helst. Liten som stor. Då måste det finnas någon som vet hur man gör.

Lika glad är Svennis, även om han fortfarande är väldigt trött efter det som hände.

Annons

– Ja, det ska tydligen till mer än cancer och ett hjärtstopp för att ta kål på mig, säger han lite skämtsamt.

? Varje år drabbas drygt 10 000 människor av plötsligt hjärtstopp, och endast runt 500 överlever.

? Många företag, föreningar och privatpersoner köper in hjärtstartare, även kallade defibrillatorer, på eget initiativ.

? En hjärtstartare känner av hjärtverksamheten hos en människa och om det är nödvändigt kan den leverera en strömstöt och på så sätt återställa den normala rytmen och få hjärtat att slå igen.

? En hjärtstartare ska helst användas inom tre minuter efter hjärtstopp, men gärna ännu tidigare.

Anette Westerlund
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons