Annons
Nyheter

Hjälp på väg till Sierra Leone

I måndags började Fatmata Kamara Brincks container den långa resan mot hennes mammas barnhem i Sierra Leone. Men förhoppningsvis är det inte slutet på insamlingen utan bara början.
Nyheter • Publicerad 4 juni 2013
I söndags lastades det sista och på måndagen började containern den långa resan mot Sierra Leone. FOTO: Anders RosenbergFoto: 

Det är söndag förmiddag och ett gäng av frivilliga har samlats utefter riksväg 46 norr om Ulricehamn för att lasta det sista. Sedan är containern full. Fatmata räknar upp vad som finns i den: barnkläder, leksaker, tvål, plåster, pennor, sängar, kylskåp, datorer, filtar...

Listan blir lång. Historien om Fatmatas insamling började 2010 när hon besökte sin mamma i Sierra Leone. Fatmata ville att hennes barn skulle få träffa sin mormor för första gången. Då upptäckte Fatmata att hennes mamma hade börjat driva ett barnhem.

Annons

Först blev Fatmata arg. Hon tyckte att hennes mamma borde ta hand om sina egna barn istället för att lägga all tid på andra barn. Men mamman stod på sig.

– Hon sa till mig att det inte finns någon som kan ge de här barnen kärlek. Det finns ingen som kan ge de här barnen trygghet. Mina syskon klarar sig men inte de här barnen.

Fatmata började tänka om och insåg att hon hade varit självisk. När hon sedan fick en dygnsgammal bäbis i sin famn som någon hade hittat övergivet i en låda på en marknad blev det droppen.

– Då hände något med mig, säger hon.

Hon startade en insamling och kunde skicka iväg en sändning med bland annat kläder, leksaker och filtar i mars förra året. Samtidigt började hon arbetet med att skicka ner ännu mer.

Hon berättar att det är många som har ställt upp och hjälpt till. Hon nämner bland annat missionskyrkan men också skolor, företag, föreningar och privatpersoner.

Alla tillsammans har gjort det möjligt med den rätt besvärliga och kostsamma processen att skaffa en stor container, fylla den och få iväg den till Sierra Leone.

Den här gången ska den komma inte bara hennes mammas barnhem till del utan även två andra barnhem. Dessutom har Fatmata tankar om en fortsättning på hjälparbetet.

– Tanken med detta är att det bara är början, säger hon.

Hon hoppas skicka ytterligare försändelser, kanske vartannat eller vart tredje år, och nästa gång fokusera på rullstolar och kryckor eftersom behovet av detta är stort. Dessutom hoppas hon kunna starta en fond.

Annons

Men först ska hon följa containern till Sierra Leone och vara med när allt det som har skänkts delas ut.

– Det är så många som har engagerat sig och hjälpt till. Det känns bra att vara med och se att allt kommer fram som det ska, säger hon.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons