Annons
Nyheter

Hårt jobb har gett Fredrik ny titel

– Jag är inte så smart så jag har jobbat hårt. Men jag kunde inte gjort det bättre än jag gjort, säger Fredrik Bengzon, nybliven doktor i matematik och matematisk statistik.
Nyheter • Publicerad 11 februari 2010
Dragare
DragareFoto: 

När Fredrik Bengzon, född och uppvuxen i Ulricehamn, kom till Chalmers i Göteborg för att plugga till civilingenjör var det en ny värld som öppnade sig. Det var en skola full av mattetalanger, ungdomar som vunnit internationella matematiktävlingar och många av dem som redan läst det Fredrik skulle läsa under sin utbildning.

– Jag träffade så många smarta människor. Det var en sporre. Jag tänkte att här gäller det att ligga i, berättar han.

Annons

Fredrik har alltid tyckt att det varit roligt att räkna. Då kommer man automatiskt in på fysik och kemi, konstaterar han.

– Det finns en elegans i räkningarna, att man förklarar till synes svåra saker med modeller som sedan blir verklighet.

– Men jag tycker inte om att räkna för räknandets skull. Man ska ha nytta av det också. Jag tycker inte om när man reducerar matematik till sudoku.

Fredrik ler lite när han berättar om hur det var att börja på Chalmers och upptäcka sitt intresseområde inom matematiken.

– Först började jag räkna, sedan började jag experimentera med datorer lite på egen hand och till slut kom jag fram till att matematik och datorvetenskap gick väldigt bra ihop.

I slutet av januari var avhandlingen Adaptive finite element methods for multiphysics problems färdig. Då var det stor fest för familj och vänner i Umeå.

– Min handledare i Göteborg fick en professorstjänst på universitet i Umeå. Då tog han helt enkelt med sig sin forskargrupp på två personer dit upp. Jag var en av dem.

Att flytta till Umeå var inget stort beslut att ta, konstaterar Fredrik så här i efterhand. Visst var det långt att flytta, och man vet aldrig vad man ger sig in på, men det är hårda tider och forskaranslagen är få. Har man väl fått ett så gäller det att hålla fast vid det. Nu har han bott i Umeå i fem år och det har gett Fredrik mycket.

– Förutom mina sakkunskaper så har jag träffat många bra människor där. En del är väldigt smarta. Det ger en lite perspektiv och tankar på vad man kan göra.

Men det är långa vintrar däruppe och ingen vår. Den 1 maj tippar man den sista snön i universitetsdammen för då ska det vara vår. Universitetsområdet är samlat på en plats och rymmer 30 000 studenter. Det är trevligt, tycker Fredrik.

Annons

Och så till avhandlingen:

– Resultatet är förfining av existerande tekniker för feluppskattning av de beräkningsmetoder som används för att simulera till exempel hållfasthets- och vätskeströmningsfenomen.

Fredriks bästa studenttips: Läs först festa sedan! Annars kan man råka i trubbel.

Det bästa med Göteborg som studentstad: Det är nog studenterna man möter.

Det bästa med Umeå som studentstad: Stämningen som finns där. I Umeå ligger hela skolan samlat och alla studenter träffar alla, och när så många kommer samman så blir det lite speciellt. Det är lite mer småstadskänsla i den bästa bemärkelsen. Göteborg är mer storstad.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons