Annons
Nyheter

Gamla spel är grejen för William

William Älgebrink är 14 år och recenserar tv-spel på engelska för en amerikansk hemsida. Han gör också nya omslag till spelen.
Nyheter • Publicerad 13 augusti 2011
I familjens vardagsrum finns en skön soffa att spela tv-spel i.
I familjens vardagsrum finns en skön soffa att spela tv-spel i.Foto: Jennie Aquilonius

William Älgebrink har länge varit intresserad av äldre tv-spel från bland annat 1990-talet.

– De är charmigare, har bättre handling och jag fäster mig lättare vid karaktärerna. Gamla spel är också svårare eftersom du har färre chanser att klara saker. Det känns som att nya spel bara produceras för att tillverkarna ska tjäna pengar, säger han.

Annons

William Älgebrink menar att företagen för femton år sedan lade mer energi på att ta fram bra spel från början. Då måste de fungera på en gång medan det i dag är lätt att släppa nya, uppdaterade versioner. Han tycker också att äldre spel återspeglar verkligheten på ett annat sätt.

– Du kan handla saker och alla människor i omgivningen går att prata med. Nu satsar tillverkarna mer på en huvudperson och de andra karaktärerna är inte särskilt utvecklade.

Det är en av sommarlovets sista dagar. I bokhyllan trängs spel med namn som Shenmue och R Type 3. William Älgebrink sitter i snurrstolen framför datorn och berättar om hur han en dag för cirka två år sedan surfade omkring på nätet på jakt efter hemsidor om gamla tv-spel. Ett projekt dök plötsligt upp där Dreamcastspel, som tillverkaren Sega släppte 1998, recenserades. Det var här intresset slog rot. Han tog kontakt med den ansvarige i USA och fick skriva en provrecension.

– I början var jag nervös men nu är det roligt att många är intresserade och tycker att det jag gör är bra. De som arbetar med projektet blev förvånade över att jag är så ung, de hade inte kunnat gissa min ålder utifrån texterna jag skrev.

De andra som jobbar med projektet bor i USA och är mellan 20 och 30 år. Alla arbetar ideellt och just nu håller de på att skapa en databas där information om spelen ska samlas. Kommunikationen sker via mejl och ett chattprogram. Runt fem personer jobbar kontinuerligt med projektet medan ytterligare några finns i periferin.

William Älgebrink försöker lägga upp runt två, tre recensioner i veckan. Det finns flera faktorer som har betydelse när ett spel ska recenseras. Det ska ha en bra handling med genomtänkta karaktärer, musiken samt grafiken är gör mycket för känslan och spelet ska vara lätt att styra.

– För mig är det viktigt att vara ärlig och skriva vad jag tycker. Att inte påverkas av om jag till exempel inte gillar tillverkaren.

William Älgebrink designar också nya omslag i Photoshop till en del av spelen. Tekniken har förändrats och det är lättare nu att göra snygga omslag. De publiceras på hemsidan där den som vill kan ladda ner dem.

Själva spelandet handlar till stor del om att koppla av.

– Det är ett bra sätt att tänka på något annat. Att glömma allt och bara spela.

Ålder 14

Bor Ulricehamn

Favoritspel Sonic The Hedgehog 2

Spel i samlingen Cirka 80–100 spel.

Lyssnar helst på Oasis

Senast sedda film Rango

Dold talang Är duktig på teknik, det gäller allt från datorer till mobiltelefoner.

Hemsidan Här skriver William Älgebrink sina recensioner: rdcproject.blogspot.com

Vill göra i framtiden Syssla med något inom speldesign.

Jennie Aquilonius
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons