Annons
Nyheter

Fotboll, lovsång och jobb på förskola

En mekaniker som läser till förskollärare. En fotbollssupporter som gillar att påta i jorden på sin kolonilott. En duktig motionslöpare som sjunger lovsång i pingstkyrkan.
Nyheter • Publicerad 27 maj 2014
Ulf Blixt.Foto: 

– Jag gör det jag tycker om, sedan får människor tycka vad de vill, säger Ulf Blixt där han står bland smultronplantor och nyplanterad sallad på sin kolonilott i Ulricehamn.

Kolonilotten skaffade han för inte så länge sedan. Han har gått förbi här och tycker det är fint, samtidigt har han alltid gillat det som växer. Det är en liten lott men här finns också ett par vinbärsbuskar, en liten blåbärsbuske och ett drivhus där han har satt tomater.

Annons

– Jag har alltid haft en förkärlek för att så, ända sedan jag var liten och planterade clementinkärnor och apelsinkärnor och inget kom upp.

Han är uppväxt utanför Blidsberg med föräldrar som var lite av månskensbönder och hade får hemma. Men till vardags jobbar de som anläggningsarbetare och förskoleklasslärare.

Ulf läste fordonsprogrammet på gymnasiet för han gillade att greja med bilar.

– Nu ser jag det mest som ett nödvändigt ont.

Efter gymnasiet gick han en bibelskola på Södra Vätterbygdens folkhögskola i ett år. Sedan har det blivit lite olika jobb, bland annat som mekaniker.

Han var arbetslös ett tag och fick då vikariat inom barnomsorgen. Det var då han upptäckte att det både var roligt och att han passade där.

– Barn är charmiga. Det ger mycket tillbaka att jobba med människor och jag trivs med det. Sedan är jag lugn och har tålamod, jag tror det är rätt egenskaper.

Det går inte att komma ifrån att det är speciellt att som kille ge sig in i den kvinnodominerade förskolevärlden.

Men samtidigt ser han det som viktigt att bryta den dominansen. Dessutom känner man sig ofta uppskattad som ensam man på en förskola, säger han.

Alltså började han läsa till förskollärare. Vilket kan vara rätt tufft. Det akademiska ligger inte för honom.

Annons

Men det finns ju annat. Som fotboll till exempel. Han är elfsborgare och åkte nyligen guligantåget till finalen i Svenska Cupen där Elfsborg slog Helsingborg. Själv spelar han på en lite annan nivå, i Hällstad.

Som fotbollsspelare är han inte så teknisk, säger han, men löpstark. Han har alltid gillat att springa och gör så fortfarande.

Årets tid på Göteborgsvarvets 21 kilometer blev 1 timme och 35 minuter, vilket han är nöjd med, med tanke på uppladdningen.

Bland annat har han en skada i axeln efter en tackling i fotbollen.

På fritiden är han också engagerad i Pingstkyrkan. Där är han bland annat med i en lovsångsgrupp. Han berättar också om funderingar på att kanske starta upp en kristen idrottsgrupp, där man idrottar men även tar en paus för andakt.

Men härnäst blir det nog mycket läsning för det är en tenta på gång snart. Matte och språk handlar den om. Och även om det kan vara tungt med läsningen just nu ser han fram emot att få jobba.

– Det där med att lägga en grund för barnens lust att lära är fascinerande, säger han innan det är dags att lämna lotten och cykla hemåt igen.

Anders Rosenberg
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons