Annons
Nyheter

Fanny vill helst hålla i en träbit

Idag ska Fanny Allbäck tillverka ett skåp i trä med en låda, helt från grunden. Kanske tar det henne till Yrkes-VM i Leipzig nästa år.
Nyheter • Publicerad 16 januari 2012
Fanny Allbäck tränar inför dagens tävling.
Fanny Allbäck tränar inför dagens tävling.Foto: Tommy Eriksson

16-åriga Fanny Allbäck från Timmele läser andra året på Ållebergsgymnasiets trätekniska linje. Den teoretiska delen läser hon på gymnasiet i Falköping och den praktiska delen är förlagd till Kinnarps lokaler i Kinnarp. När läraren i höstas började prata om att det drog ihop sig till Yrkes-SM var hela klassen enig. Om någon skulle tävla, så var det Fanny och en annan klasskompis. Fanny pratade med sin mamma och pappa som jobbar med fönsterrenoveringar hemma i Timmele och de tyckte att det var en bra idé.

– De tyckte att det dels kunde vara en bra erfarenhet men också en bra grej att ha i bagaget när man söker jobb.

Annons

Så i december bar det av till den första uttagningen. Sex personer tävlade och tre gick vidare. Två av dem som gick vidare var Fanny och hennes klasskompis Erik Lindberg. Fanny minns inte mycket från den dagen. Det var totalt fokus på arbetsuppgiften som gällde, den här gången en lucka efter en ritning. Hon hade med sig en godispåse för att kunna stoppa i sig lite socker om hon någon gång behövde en kick under arbetets gång. Men hon åt inte en bit.

– Jag var inte riktigt vid medvetande den dagen.

Fanny har bra tävlingsnerver. Hon är van vid att tävla på individuell nivå. När hon inte går i skolan så tränar hon badminton och det har blivit många tävlingar under årens lopp. Det hjälpte henne under den första tävlingen.

– Det gäller att kunna planera arbetet och klara av stressen. Det funkade bra för mig.

Idag ska hon göra ett skåp efter en ritning. Skåpet ska ha en låda. Det är riktigt hantverk som gäller. Från grunden. Hon har två dagar på sig. Två lärare följer med från skolan, men de får inte hjälpa till, bara stå bredvid och titta på.

– Fast vi kommer ju prata igenom jobbet på kvällen. Det får vi.

Inför tävlingen har hon tagit alla tillfällen i akt för att träna. Och hon berättar att mamma och pappa också är engagerade. De har lagt allt annat jobb åt sidan under helgerna för att kunna hjälpa Fanny.

– Mamma och pappa tycker att det är jättekul att jag tävlar. De trodde jag skojade när jag ringde och sa att jag gått vidare. Jag förstår dem. När domaren meddelade att jag gått vidare till regionfinalen i Nässjö så var jag säker på att han lurades.

Fanny tror att hennes vältränade tävlingsnerver kan gynna henne i dag och i morgon. Men, det kan ju faktiskt vara någon annan som också är van vid individuella tävlingar, resonerar hon. Går hon vidare så blir det Yrkes-SM i Stockholm.

Men vad är så roligt med trä?

Annons

– Mamma och pappa har jobbat med det sedan jag var liten och jag gillar att jobba praktiskt. Man kan göra nästan allt med trä. Det är bara fantasin som sätter gränsen. Jag har gjort några möbler som jag har fått ta hem. I ettan gjorde jag en pall, i tvåan gjorde vi en tv-bänk i ett grupparbete och nu håller jag på med ett soffbord i ek. Så fort det är klart får vi börja med vårt slutarbete.

I framtiden kanske hon ska jobba i mammas och pappas fönsterverkstad, men inte nu, efter skolan, då vill hon hålla på med något annat.

– Ja, jag vill göra allt från grunden. Inte stå vid en maskin. Jag vill hålla i träbiten.

Namn: Fanny Allbäck

Ålder: 16 år

Bor: I lägenhet i Falköping

Familj: Mamma, pappa och lillebror

Yrke: Läser andra året på träteknisk linje på Ållebergsgymnasiet i Falköping

Fritid: Badminton.

Äter helst: Tacos

Dricker helst: Julmust

Senast lästa bok: En bok om möbelsnickeri

Senast sedda film: The Yes men

Lyssnar helst på:

– Techno! Då blir man peppad. Jag lyssnar på det mesta.

Gör om tio år:

– Då jobbar jag och har familj.

Verktyg jag inte kan vara utan:

Skjutmått, vinkelhake, och talmeter

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons