Annons
Nyheter

Ett halvt sekel av återträffar för Hularedssläkten

I lördags var det på dagen 50 år sedan Hularedssläkten hade sin första träff.
Nyheter • Publicerad 27 september 2011
Johan Widing lägger ner en krans vid stamfaderns minnessten utanför kyrkan i Hulared. FOTO: Anders Rosenberg
Johan Widing lägger ner en krans vid stamfaderns minnessten utanför kyrkan i Hulared. FOTO: Anders RosenbergFoto: Anders Rosenberg

Det sade släktföreningens ordförande Johan Widing innan han lade ner en krans vid stamfaderns minnessten.

Han berättade också om den smått legendariska första träffen 1961. En första släktbok hade sammanställts på initiativ av bröderna Hugo och Folke Lundgren, och man kallade till ett första släktmöte. De hade räknat med kanske ett 30-tal, men det kom 300. Hulareds bygdegård blev således för liten för kyrkkaffet. I all hast hyrde man en buss, knödde in sig i de bilar som fanns och körde istället till restaurang Skottek.

Annons

– Hur många var med redan då, på den tiden, frågade Johan Widing bland de cirka hundratalet församlade utanför kyrkan.

– Tjugofem procent kanske, jag själv var jag inte född.

Var femte år håller man en sådan här släktträff. Johan Widing tycker det är högtidligt och viktigt att träffas. I en allt snabbare tid blir det viktigt med tydliga och konkreta rötter.

– Det känns mäktigt att stå med så många släktingar på en sådan här plats, sade han efter kransnedläggningen.

Den här lördagen hade som brukligt inletts med en musikandakt. Bland annat sjöng Ellica Lundgren. Efter kransnedläggningen var det tipspromenad, släktmötesförhandlingar med efterföljande middag i bygdegården.

– Många kommer från trakten, annars har man kommit hit från hela världen. Själv bor jag i Köpenhamn, sade Johan Widing och passade sedan på att rikta ett tack till de som gör träffen möjlig.

Speciellt tänker han på Inga-Mau Kvarneving.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons