Annons
Nyheter

Dags för Krister att lära sig sova länge

Nu är det slut på tidiga morgnar för Krister Kåvestams del. Nu ska han lära sig sova länge och vara uppe på kvällarna.
Nyheter • Publicerad 20 juni 2013
Krister Kåvestam jäser en sats frallor. Han kommer inte att sakna att knåda deg när han blir pensionär, säger han.Foto: Anette Westerlund

Det har inte blivit många sena kvällar i Krister Kåvestams liv. För det mesta har han slocknat runt 21 för att sedan tända ljuset i Gunnars bageri vid 4-tiden, då de flesta ligger och sover som allra djupast hemma i sina sängar. De sista åren har det ändå blivit något färre tidiga morgnar, då bageriet haft stängt på söndagar. Så var det inte när han började på sommarlovet 1963 efter åtta år i grundskolan. Då bakades det varje dag i veckan. Och utbudet i butiken var helt annat än i dag. Endast några få verk lever vidare från den tiden. Prinsesstårtan är en sådan som fortfarande ser likadan ut, även om den inte bakas på exakt samma sätt som den gjordes när Krister lärde sig hantverket en gång för länge sedan. Och mycket har förändrats sedan dess. Då gjorde man allt från grunden och mjölet som användes, gav närapå alla i bageriet olika allergier. Så är det inte i dag. Bättre grejer, konstaterar han.

Krister minns hur dåvarande ägaren Gunnar Nordell satt och doppade chokladpraliner i choklad om nätterna, för att sedan säljas i konditoriets egna chokladaskar på morgonen. Och marsipanen. Då stod det fyra personer som bara ägnade sig att göra marsipan. Idag säljs det knappt någon marsipan längre. Wienerbröden kavlades varje dag. Idag görs det ett par gånger i veckan. Sedan var det den där pain de jene som det gjordes nästan hundra av varje dag. Det var länge sedan det gick att sälja det bakverket. Det är inte ens möjligt att googla i dag.

Annons

Ett helt arbetsliv på en och samma arbetsplats är snudd på unikt nu för tiden. Hur kommer det sig?

– Först jobbade jag som anställd i bageriet. 1973 gick jag in som delägare och 1984 sålde jag min andel för att jag ville göra något annat. Jag sökte några jobb som jag dels inte fick, dels backade ur på och sedan blev jag kvar här. Och även om jag går i pension nu, så kommer jag gå in och jobba lite extra då och då.

Idag ser arbetet annorlunda ut, men det är lika slitsamt som det alltid varit. Och Krister börjar känna att kroppen inte vill stå upp och gå hela dagarna, så därför tänker han gå i pension i sommar. Då ska det bli mer tid för golf och resor med husbilen. Krister har ett stort idrottsintresse och det tänker han fortsätta ha, även om golf är den egna sporten han ägnar sig åt nu för tiden.

Ska du fira på något särskilt sätt nu när du blir pensionär?

– Nej, det blir en liten golfresa till att börja med och lite längre fram ska jag och min fru ta med barnbarnen till Kolmården. De brukar få följ med oss någon gång varje år. I sommar blir det alltså Kolmården.

Mer om Krister

Namn: Krister Kåvestam

Bor: I Ulricehamn

Ålder: 64 år

Familj: Fru och tre barn

Yrke: Bagare och konditor

Fritid: Golf och idrott i allmänhet. Har varit både fotbolls- och hockeytränare.

Äter helst: Allätare, äter helst svensk husmanskost, gärna blodpudding, med lingon och ett kallt glas mjölk. Lagar gärna mat själv.

Senast lästa bok: Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson

Senast sedda film: Ser nästan aldrig på film

Dricker helst: Öl och whiskey

Krister om...

?svåra bakverk:

– Kommer inte på något.

?nya utmaningar:

– Datorer. Det ska jag ta tag i och lära mig nu.

? bageribranschens framtid:

– Det blir bara svårare och svårare. Konkurrensen är tuff och folk köper hellre bröd i matvarubutiken än direkt hos oss, trots att vi är billigare och inte använder några konserveringsmedel i vårt bröd.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons