Annons
Nyheter

"Bibliotekarier är superhjältar"

Från teaterscenen till Ulricehamns stadsbibliotek. Elisa är mångspråksbibliotekarien som drömmer om att forska på barn och ungdomars läsning.
Elisa Tattersall Wallin
Ulricehamn • Publicerad 6 oktober 2016
Som mångspråksbibliotekarie leder Elisa Tattersall Wallin språkcafé på stadsbiblioteket i Ulricehamn. Foto: Pernilla Rudenwall
Som mångspråksbibliotekarie leder Elisa Tattersall Wallin språkcafé på stadsbiblioteket i Ulricehamn. Foto: Pernilla Rudenwall

Till vardags hittar du Elisa Tattersall Wallin på stadsbiblioteket i Ulricehamn. Där är hon projektanställd som mångspråksbibliotekarie.

– Läsning är det jag kan, så jag har fått läsa på mycket inför den här tjänsten. Men det är spännande och viktigt det jag gör nu.

Annons

Elisa föddes i Ulricehamn men har bott på många ställen sen dess. Växjö, Borås, Göteborg, London. Listan är lång. Av sina 26 år är det egentligen bara åtta hon bott i Ulricehamn. Ändå använder Elisa ordet hemma när hon pratar om stan.

– Ulricehamn är ändå nån slags hemmaplan, förklarar hon.

Efter att projektanställningen går ut i december vet hon inte vad som händer. Men drömmen är att börja forska.

– Jag har alltid velat forska tror jag. Eller, jag har alltid trivts bra i skolvärlden, pluggat mycket. Jag började gymnasiet när jag var 14, berättar hon.

Och redan när hon var 20 hade hon en kandidatexamen i teater och dramatik från universitetet. Efter det läste hon en magister i samma ämne och började jobba inom teatervärlden där hon rört sig sedan hon som femtonåring började som barnskådespelare.

– Men jag tappade lite lusten för teatern och kände att jag ville göra något annat.

Skådespelardrömmen lades på hyllan och istället började hon på bibliotekshögskolan i Borås.

– Jag har alltid tyckt om bibliotek och varit mycket på bibliotek. Det är den mest demokratiska platsen vi har i samhället.

Varför är den det?

– Alla kan komma hit. Alla får hjälp om de har ett informationsbehov. Det är få platser som är såna. Ja, jag brinner för biblioteken, säger Elisa och skrattar. Och skrattar är något hon gör ofta när hon pratar. Och ju mer engagerad hon blir i ett samtal desto mer rör sig händerna.

Annons

– Det är en väldigt tillåtande plats och det är ovanligt. Personer som inte är som alla andra, det är en trygg plats för dem, säger hon och vi kommer in på vad bilden av ett bibliotek är.

– Många har en snäv bild av bibliotek och bibliotekarier. Att det är ett rum med böcker. Men bibliotekarier är superhjältar. De kan så mycket som vi inte tänker på.

Vad är det bästa med bibliotek?

– Oj, det var svårt. Det är nog det jag pratat om. Det är så mycket mer än platsen, det händer så mycket på bibliotek.

Vad som händer i bibliotekariens liv nästa år är som sagt inte klart än, men den största drömmen just nu är att börja forska.

– Jag vill studera barn och ungdomars läsning. Det händer så mycket på läsområdet just nu med e-böcker och sånt.

Hur vi läser förändras och kunskaperna i läsning har sjunkit, förklarar hon.

– Samtidigt är det så viktigt för vårt språk.

Hur läser du?

– Jag läser både tryckta böcker och e-böcker.

Annons

Är det någon skillnad i läsupplevelsen?

– Det är klart att känslan av att ta i en bok, doften, påverkar. Men är berättelsen bra fångar den mig oavsett format.ß

"Många har en snäv bild av bibliotek och bibliotekarier. Att det är ett rum med böcker. Men bibliotekarier är superhjältar. De kan så mycket som vi inte tänker på"

Elisa Tattersall Wallin
Elisa Tattersall Wallin

Mångspråksbibliotekarie, Ulricehamns bibliotek

Ida Lindhagen

Fakta

Elisa Tattersall Wallin

Ålder: 26

Bor: Ulricehamn

Yrke: Bibliotekarie mångspråk, Ulricehamns bibliotek

Språk: Har svenska och engelska som dubbla modersmål.

Läser helst: Är en periodläsare. Just nu är det nutida ungdomslitteratur som gäller. Avslutade just en bok av Nina Lacour.

Äter helst: En riktigt god hemlagad bönburgare, jag lagar väldigt mycket mat.

Drömmer om: Att bli forskare i ämnet läsning.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons