Annons
Nyheter

Arne Fransson tackar för sig

– Jag hade en elev som sade att när han blev stor skulle han skaffa sig några maskiner, säger pensionerade tekniklärare Arne Fransson och håller upp ett reklamblad.
Nyheter • Publicerad 8 september 2011
Det råder inget tvivel om att Christer Fuglesang är en av Arne Franssons förebilder inom sitt område. Alla teknikelever på Tingsholm har under sin första termin fått läsa den om teknologie doktorn och hans framfart i rymden.
Det råder inget tvivel om att Christer Fuglesang är en av Arne Franssons förebilder inom sitt område. Alla teknikelever på Tingsholm har under sin första termin fått läsa den om teknologie doktorn och hans framfart i rymden.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie

Han pratar om Dan Nyberg som i dagarna öppnade dörrarna till sitt företag Nyrents nya lokaler. Han passerade genom Arne Franssons teknikklassrum på Stenbocksskolan i början av 1970-talet, då Arne arbetade som lärare där. Och det är inte bara Dan han minns:

– Nej, jag följer mina gamla elever. I alla fall dem som finns kvar här på orten.

Annons

En del har han arbetat nära med under åren i det så kallade programråd, bestående av representanter från traktens företag, som varit knutet till Tingsholmsgymnasiets teknikprogram de senaste åren. Tack vare kontakterna med ortens näringsliv har han kunnat ge sina elever erfarenhet av arbetslivet, i form av sommarjobb och praktik, men han har också kunnat se till att eleverna fått tillgång till den allra modernaste tekniken tack vare dem.

– Ja, tack vara sponsring kunde eleverna få var sin mobiltelefon, en smartphone av den allra senaste tekniken när de var nya. Då hade jag en liten sändare ute i korridoren som gjorde att de kunde surfa på internet med hjälp av sina mobiler.

Det var några år sedan nu, men Arne minns fortfarande hur glada eleverna blev.

– Ja, jag kanske kunde ha varit lite tuffare som lärare under åren, men jag hade själv en lärare när jag läste på gymnasiet, det som då hette Skara allmänna läroverk, som var lite farlig, så jag har nog alltid tänkt, att sådan vill jag inte bli. Jag tror man har mycket igen om man är hygglig mot sina elever.

Arne kom till Ulricehamn i början av 1970-talet. Då hade han gått på Chalmers i Göteborg och läst till lärare på högskolan i samma stad. Tanken var att bo i Ulricehamn ett tag, men sedan skulle han dra vidare. Men det visade sig att stan var lagom stor för det liv Arne och hans familj ville leva så att han stannade kvar. Under 1980-talet började han intressera sig för miljöfrågor och blev aktiv politiker. Miljöintresset har han tagit med sig in i klassrummet och hoppas att hans elever bär med sig hållbarhetstanken i sina jobb.

Under åren på Tingsholm har han varit med och ordnat teknikdagar, tävlat internationellt och utbildat elever i företagande.

– Alltså. Man vill ju lära eleverna något för framtiden, inte bara för stunden. I ämnet ung företagsamhet får de lära sig arbeta i grupp, tänka teknik och människor. Teknik innebär ju egentligen att förbättra vår omgivning och samhälle.

Nu finns det en ny läroplan för gymnasiet. I Tingsholms plan för teknikprogrammet har Arne satt sitt avtryck:

– Ja, jag har varit med och sett till att entreprenörsskap nu finns med som ämne, för det tycker jag är viktigt.

Namn: Arne Fransson

Ålder: 66 år

Bor: I Ulricehamn

Familj: Fru, två barn, tre barnbarn och ett fjärde på väg

Yrke: Pensionerad lärare i teknik och matematik

Fritid: Politik, bli bättre på att röra mig, måste motionera mer ute i naturen, jag har försummat mitt hus också, så det måste jag fixa lite med

Äter helst: Fisk

Dricker helst: Kaffe

Senast lästa bok: Nisse Simons Livet är inte å tokigt om man beaktar alternativet

Senast sedda film: Änglagård 3

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons