Annons
Nyheter

Alexandra Ortega lever med sin flock

Närgångna blöta nosar och viftande svansar välkomnar besökare hemma hos Alexandra Ortega.
Nyheter • Publicerad 14 september 2013
Alexandra Ortega på promenad med delar av flocken hon lever med.
Alexandra Ortega på promenad med delar av flocken hon lever med.Foto: 
Chiuauan Sylvester hämtades på ett hundstall i Spanien. Han satt längst in i ett hörn och skakade. Nu blir han tuffare och tuffare för varje dag somg år.
Chiuauan Sylvester hämtades på ett hundstall i Spanien. Han satt längst in i ett hörn och skakade. Nu blir han tuffare och tuffare för varje dag somg år.Foto: 
Stor och liten. Kompisar.
Stor och liten. Kompisar.Foto: 
Men kom igen då, en liten leksak kan man väl ändå få?
Men kom igen då, en liten leksak kan man väl ändå få?Foto: 
Alla Alexandra Ortegas hundar fick inte följa med på fotograferingen. Det blev ett trassel av koppel, svansar och hundar som tyckte det var sådär att stå framför kameran.
Alla Alexandra Ortegas hundar fick inte följa med på fotograferingen. Det blev ett trassel av koppel, svansar och hundar som tyckte det var sådär att stå framför kameran.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie
Cesar Millan, Mannen som kan prata med hundar, som Alexandra jobbat hos under tre månader i sommar.
Cesar Millan, Mannen som kan prata med hundar, som Alexandra jobbat hos under tre månader i sommar.Foto: Privat
Daysee är inte störst i flocken, men ändå den har mest att säga till om.
Daysee är inte störst i flocken, men ändå den har mest att säga till om.Foto: 

Hon är hundbeteendespecialist och omger sig av en flock hundar om nio stycken, alla med olika personligheter, i stora och små storlekar. Det är staffordshire bullterriern Lego, blandrasen Daysee – som har en hög position i flocken –, mopsen Evian, japanese chin Yoshi med flera som alla är kompisar i sin hundvärld och Alexandras hem som sedan drygt ett år tillbaka ligger i Limmared. Då gick flyttlasset från en lägenhet på elfte våningen i stadsdelen Frölunda i Göteborg till samhället med glasbruket. Varför? Där är det billigt att bo och det fanns ett hus som rymde många hundar.

Många av hundarna är så kallade omplaceringshundar som hon tagit hem bland annat från Spanien och rehabiliterat. För det är det som är hennes grej, att ta hand om hundar och rehabilitera dem. I Sverige hjälper hon hundägare med deras problem. Till sin hjälp har hon Cesar Millans teorier. Cesar Millan är den man som gjort sig ett namn med tv-serien Mannen som talar med hundar, som sänds i kanal 7 i Sverige och som visas på National geographic channel. Han har lärt sig genom att observera hundar och deras naturliga beteende, och format en rad teorier därefter.

Annons

I somras tillbringade hon tre månader som anställd på hans hundpsykologicenter i Kalifornien, USA. Det var en oerhört lärorik tid som gav henne många kontakter världen över, alla med samma intresse.

Väl tillbaka i Limmared tar hon hand om hundar från olika hundhem för herrelösa hundar i Sverige, Spanien och Portugal.

Daisy, till exempel, är en av dem. Om inte Alexandra tagit med sig henne hem hade hon gasats ihjäl. Eller kanske hängts. I Spanien finns ingen respekt eller medkänsla för hundar alls. Det värsta Alexandra själv sett är en tik hängas samtidigt som hon valpade.

Hundar som dödas av andra skäl än att de är gamla och sjuka är något bland det värsta Alexandra kan tänka sig. Därför blir hon uppriktigt ledsen när hon får höra att en hundägare fått rådet att avliva sin hund eftersom den är alldeles för förstörd för att kunna bli ett väl fungerande husdjur. För oftast, så ligger problemet hos hundägaren.

Ett stort problem i dag, tycker Alexandra, att hundägare förmänskligar sina djur. Behandlar dem som barn, eller en älskad. Då blir det problem med hunden förr eller senare. En hund är en ledare eller en följare. Då gäller det för hundägaren att visa vem som bestämmer och vara dominerande i relationen. Det försöker Alexandra lära dem som kommer till henne för att konsulteras om sina problem med hunden.

Nu har hon ett nytt projekt på gång. I det ska hon omplacera hundar från Spanien, Portugal och förhoppningsvis Rumänien. Projektet har hon döpt efter Cesar Millans sambo Jahira.

I höst väntar fler konsultationer och kanske föreläsningar.

– Själv utbildar jag mig varje dag. Det gör jag genom att vara med min flock och se deras beteende mot varandra. Alla hundar har rätt att vara i balans.

Mer om Alexandra

Namn: Alexandra Ortega

Ålder: 27 år

Bor: I Limmared

Familj: Nio hundar

Yrke: Hundbeteendespecialist

Fritid: Hundar

Äter helst: Är vegetarian

Dricker helst: Vatten

Senast lästa bok: The lost dogs, Jim Gorant

Senast sedda film: Iron man 3

Alexdra om:

? kritiken mot Cesar Millan:

– Han har ofta kritiserats för att han anses vara fysisk med sina hundar. Men det är så hundar är mot varandra i flocken. Redan när mamman börjar flytta runt sina valpar lyfter hon dem i nacken. Man ska aldrig slå en hund, när jag är fysisk mot mina hundar använder jag de grepp som de gör på varandra när de uppfostrar varandra i flocken.

?det roliga med hundar:

– De är ärliga. En hund kan aldrig ljuga eller döma någon. De känner hur jag mår och mitt sinne avspeglas i deras beteende. Jag är aldrig rädd för dem. Den dagen jag blir rädd är det dags att lägga av.

?renrasiga hundar:

– I Sverige är det finare att ha en renrasig hund. Det tycker jag är dumt. En blandras kan vara precis lika bra. Jag blir ledsen när jag hör att hundägare nekats tillträde till hundklubbar för att deras hundar är blandade på något sätt.

?sitt, ligg och rulla runt:

– Mina hundar lystrar till mitt ledarskap istället.

? besvärliga hundar:

– Oftast ligger inte problemet hos hunden. Det är alltid en människa bakom kopplet och det är den som är den stora utmaningen för mig. Att hitta ett sätt att nå fram. Hunden speglar alltid ägarens beteende.

Anette Westerlund
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons