Annons
Nyheter

Åke Larsson lämnar över till sonen

Efter en fallolycka på 1970-talet blev Åke Larsson, vd för Erik Larssons Byggnads AB, rullstolsburen. Med generationsskifte i sikte leder Åke Larsson familjens byggföretag med god tillväxt. Åke Larsson rullar fram.
Nyheter • Publicerad 30 januari 2012
Åke Larsson väntar på att få lämna över företaget till sonen. Fast just nu önskar han att den egenuppfödda hästen ska vinna Elitloppet.
Åke Larsson väntar på att få lämna över företaget till sonen. Fast just nu önskar han att den egenuppfödda hästen ska vinna Elitloppet.Foto: Ingemar Brink BT

Tänker du på hur det kunde ha blivit utan olyckan?

– Med facit i hand vill jag knappast leva om livet gående. Genom att vända saker och ting till det positiva har jag många gånger haft hjälp av min situation.

Annons

Hur då?

– Till exempel när jag reser i världen. Usch, där kommer turisterna, tänker lokalbefolkningen och bemöter därefter. Men för mig i rullstol blir det mycket bättre, dörrar öppnas, gästfriheten flödar, man får lätt vänner. Men över huvud taget har den sociala biten blivit större och viktigare för mig i rullstol.

– Och det har varit nyttigt att tvingas ge större ansvar till medarbetarna.

Varför har företaget satt ny fart på senare tid?

– När sonen bestämde sig för att flytta hem och engagera sig i företaget gav det nytt bränsle för utveckling. Jag vill lämna över ett växande företag, han har tillväxtambitioner. Generationsskiftet är påbörjats. 2015 tar han över som vd.

Din egen väg i företaget?

– Min pappa Erik startade företaget för över 60 år sedan. Jag började jobba här tidigt, på fritiden. Efter militärtjänst på heltid. Pappa gillade inte papper, jag hade bokföringsutbildning.

– Från början har det handlat om mycket administration och ekonomi för mig. 1985 tog jag över som vd, när pappa gick i pension.

Vad är din styrka som ledare?

– Det sociala. Det gäller att se till att medarbetarna trivs. Alla jobbar utspritt. Vi måste skapa gemenskap. Vi har mycket aktiviteter tillsammans för att skapa god anda.

Annons

– Det bidrar säkert till att vi knappast har någon personalomsättning. Gott rykte sprider sig som också gör det lättare att rekrytera nya medarbetare.

Annat viktigt för framgång?

– Jag jobbar många timmar. På dagen blir det mycket det sociala, att träffa folk, se till att vi får in uppdrag som gör att vi har lite för mycket att göra hela tiden. På kvällen blir det mycket med papper, mycket analys. Hur går det, vad går bra, vad går mindre bra? Det gäller att ha koll och hela tiden vinna ny erfarenhet och kunskap.

Var står ni om fem år?

– Vi är kanske 80 medarbetare och har etablerat oss väl även kring Gnosjö, Gislaved, Hillerstorp. Vi finns nog också västerut, i Borås eller Mark.

Största utmaningen i jobbet?

– När vi byggde om glasbruket i Limmared sommaren 2007. Vi körde dygnet runt under hela semestern, vi var klara tre dagar före tidsplanen.

Spännande uppdrag?

– Glashuset i Limmared som vi är med och bygger nu. Det är ett mycket speciellt hus som får stor betydelse för hela bygden.

Det bästa du gjort?

Annons

– Att finna rätt livspartner. Vi var nyförlovade när olyckan slog till. Vi håller ihop ännu.

– Min fru har varit ett fantastiskt stöd, tålmodig med att jag jobbar så mycket.

Någon i näringslivet som skattar högt?

– Min far är en stor förebild för mig. Som ung beundrade jag Lennart Brage, för hans karisma och karaktär. Han var då ordförande i industriföreningen.

Högt på önskelistan?

– Tidigare var det barnbarn. Det är uppnått nu. Att vinna Elitloppet med egenuppfödd häst, det står högt.

Namn: 61 år

Bor: Limmared.

Familj: Maka. Son med familj. Far.

Läser helst: Företagsledares biografier. Percy Barneviks nu på senare tid. Inspireras av föreläsningar. Som Glada Hudiks Pär Johansson, Percy Barnevik.

Lyssnar helst på: Svensk schlager.

Kör: Saab 9-5 Combi. Har nästan alltid kört Saab. Började med V4 med nytt körkort. Inledde lovande rallykarriär.

Fritid: Barnbarnen. Travhästar. Långresor. Nya Zeeland och Sydafrika toppmål hittills.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons